Blogolj!
Furcsa fordulatot tett a konzervatív osztrák politikus, aki a radikális jobboldal helyett ezúttal a zöldpártiakat hívja kormányzati násztáncba. Elsőre nehéz elképzelni, hogyan fésülik össze alapelveiket és alapértékeiket. Vagy a hatalom oltárán a boldog Ausztriában sincsenek elvek?
Ép ésszel felfoghatatlan, mekkorát fordult a konzervatív osztrák politikus, korábbi és leendő kancellár, mely a soros ciklusra lecseréli jobboldali radikális exszövetségesét.
A zöldekkel nincs túl sok esélye a koalíciókötésnek, egyedül pedig nem megy.
2018.04.21.
Továbbra is élvezi a széles társadalom támogatását a Sebastian Kurz vezette néppárti-szabadságpárti kormány. Mindezt alátámasztják az idén megtartott tartományi választások, és az országos felmérések is. Hétvégén Salzburg tartományban és Innsbruck városában rendeznek választásokat. Mindkét helyen jól szerepelhetnek a kormánypártok, és a vezetésben is helyet kaphatnak.
A vártnál is nagyobb győzelmet aratott a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt a hétvégi tiroli tartományi választáson, így nyugodtan kezdhet kormányalakítási tárgyalásokba, mivel több esetleges partner közül is választhat. A kormánypárt nagy menetelése tavaly októberben kezdődött, amikor a néppárt nagy fölénnyel diadalmaskodott, majd pedig az alsó-ausztriai tartományi voksoláson szerzett abszolút többséget. Vasárnap Karintia következik, de ott nem a néppárt az esélyes.
2017.12.16.
Létrejött a koalíciós egyezség a szabadságpárt és a néppárt között Ausztriában. Egy jól meghatározható kör nem fog ennek örülni.
2017.09.30.
Burgenlandban tartják vasárnap az október 15-i ausztriai előrehozott választás főpróbáját. A tartományban helyhatósági választás lesz, a jobbközép néppárt 1962-ben tudott utoljára nyerni a keleti országrészben, azóta mindig a szocdemek szerezték a legtöbb szavazatot. Az országos felmérések azt mutatják, hogy a parlamenti választás előtt nagy fölénnyel vezet Sebastian Kurz alakulata, kérdés, ez a fölény érvényesül-e helyi szinten.
2017.08.14.
Két hónappal az osztrák előrehozott választás előtt abszolút favoritnak számít a jobbközép Osztrák Néppárt.
2017.05.30.
Ausztriában lehet elindul egy bevándorlókat képviselő párt az október 15-i voksoláson, ami a szocdemeknek és a liberálisoknak lehet kellemetlen fejlemény.
2017.05.20.
Az elmúlt években gyengélkedő Osztrák Néppárt Sebastian Kurz megválasztásával a népszerűségi listák élére repült.
12

Ezeket a cikkeket olvastad már?