1820 fertőzött, 38 halott
820 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 56 098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1390 főre emelkedett,
Blogolj!

Háborús helyzet alakult ki az Örményország és Azerbajdzsán között


A két ország közt elterülő Hegyi-Karabahban fegyveres konfliktus alakult ki, aminek már civil áldozatai is vannak.

Felvételek alapján örmény fegyveresek azeri tankokat lőnek, de helikoptereket és drónokat is ért találat. Jereván általános mozgósítást rendelt el, Baku pedig ellenoffenzíváról beszél.

Örményország rendkívüli állapotot hirdetett

Az országban teljes katonai mozgósítást rendeltek el, miután civilek is meghaltak a támadásban. Martuniban egy iskolát ért találat, egy gyerek és egy nő meghalt.

A bakui kormány közlése szerint viszont az akció ellencsapás volt, válaszul arra, hogy az örmény támogatást élvező erők azeri célpontokat támadtak a régióban. A jereváni védelmi minisztérium több olyan videót posztolt, amelyen azeri tankok kilövése látható.

Az örmény védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy a hadsereg lelőtt két azeri helikoptert, bár Baku ebből csak egyet ismert el. A híradások szerint az örmények még három drónt is lelőttek.

A konfliktusos terület a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, viszont száz százalékban örmények lakják. A terület önállóságát az ENSZ egyetlen tagországa sem ismeri el, csak az olyan szakadár államok, mint Abházia, Dél-Oszétia vagy Transznyisztria. Hegyi-Karabah egyébként már 1991. szeptemberében kikiálltotta önállóságát és független államként működik.

A területen többször is voltak összecsapások, legutóbb júliusban a két ország határán fekvő Tovuz-térségben. Ekkor mindkét ország egymásra mutogatott a annak kirobbanása miatt. Hivatalos adatok szerint a négy napig tartó összecsapásban öt örmény és tizenkét azeri katona, közöttük egy tábornok vesztette életét. 

A konfliktus kirobbanását többek között a koronavírussal is magyarázták, ugyanis mindkét ország nagyon rossz gazdasági helyzetbe került. AZ összefüggés nem meglepő, ugyanis megfigyelhető, hogy a Hegyi-Karabahban kiújuló konfliktusok szinkronban vannak az országok gazdasági helyzetével, 2016-ban például szintén gazdasági és szociális problémák vezettek fegyveres összecsapáshoz.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/100671/pics/lead_800x600.jpg
Azerbajdzsán,Örményország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?