Blogolj!

Brutális harc várható a lengyel elnökválasztás második körében

Pintér M. Lajos

Megjósolhatatlan, hogy Duda vagy Trzaskowski lesz-e a befutó.

Trzaskowski (balra) hátránya nem tűnik ledolgozhatatlannak Dudával szemben... Illusztráció: fakt.pl

A szavazatok 43,5 százalékával nyerte meg a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló, konzervatív Andrzej Duda jelenlegi államfő a lengyel elnökválasztás első fordulóját a kedden közölt hivatalos végeredmények szerint. Az Orbán Viktor magyar miniszterelnök erős szövetségesének számító politikus a második fordulóban Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a fő ellenzéki erő, az Európai Néppárt pártcsaládjához tartozó Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével mérkőzik meg, aki a voksok 30,46 százalékát szerezte meg – összegez az MTI.

Az országos választási bizottság (PKW) által közölt végeredmények szerint 64,51 százalékos volt a részvételi arány, ami a harmadik legmagasabb eredmény az 1989-es rendszerváltás óta tartott választásokon.

Duda 13 lengyelországi vajdaságban győzött, Trzaskowski pedig háromban. A harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett 13,87 százalékos eredménnyel. Elemzők őt a liberális vonalhoz sorolják, és úgy számolnak, támogatói a második körben inkább Trzaskowskit erősíthetik. A radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak ért el, a voksok 6,78 százalékát szerezte meg. A szakértők véleménye szerint az euroszkeptikus politikus tábora a folytatásban jó eséllyel inkább Duda mellé állhat.

Izgalmas fejlemény, hogy a baloldal gyakorlatilag megsemmisült Lengyelországban: Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő 2,22 százalékos eredménnyel végzett.

A második fordulót Duda és Trzaskowski között július 12-én tartják. Rendkívül kiélezett küzdelem várható, melynek kimenetele gyakorlatilag megjósolhatatlan.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/97014/pics/lead_800x600.jpeg
elnökválasztás,Lengyelország,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?