Blogolj!

Átszakadhat a török gát, hamarosan indulhat a migránscunami

Dorogi László

Níkosz Dénidasz görög külügyminiszter szerint Törökország ismét megnyitotta szárazföldi határait Európába a migránsok előtt ezzel pedig alaposan alátesz Európának.

Fotó: The Pappas Post

Dénidasz szerdán Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tett látogatást a török-görög határ mentén fekvő Évrosz folyó térségében, ezt követően jelentette ki, hogy Törökországból egyre több menedékkérő érkezik Görögországba.

A görög külügyminiszter azzal vádolja a török parti őrséget, hogy a migránsokkal teli bárkákat a görög szigetekhez kíséri, ezzel Törökország aláássa a békét, a stabilitást és a biztonságot a Földközi-tenger keleti részén.

Az EU támogatást ajánlott Görögországnak, ahogy Borrell fogalmazott, az „EU eltökélt abban, hogy megvédje külső határait és Görögország szuverenitását”. Az EU képviselője Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel is találkozott Athénban, a megbeszélésen a görög kormányfő hangsúlyozta, törekszenek a párbeszédre Törökországgal a közös érdekek védelme és a regionális stabilitás erősítése végett.

Recap Tayyip Erdogan török elnök február végén megnyitotta országa határait az Európába igyekvő migránsok előtt, arra hivatkozva, hogy az Európai Unió nem tartotta be a 2016-os menekültügyi egyezményt, amelyben Brüsszel a többi között több milliárd eurós támogatást ígért a Törökországban lévő menekültek ellátására. Erdogan bejelentését követően menedékkérők ezrei indultak meg a görög határ irányába, válaszul a görögök szigorú határellenőrzést vezettek be.

Az elmúlt időszakban a görög Évrosz határkörzet mentén több összecsapás is volt migránsok és a biztonsági erők között, de nem sokkal a koronavírus-járvány kitörését követően Törökország újra lezárta határait.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/96800/pics/lead_800x600.jpg
Görögország,migráció,Törökország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?