Blogolj!

Az Egyesült Államokban közel 400 ezer a fertőzöttek és több mint 12 ezer a halottak száma

Ragnar Volarus

Az Egyesült Államokban csaknem 400 ezer a koronavírussal fertőzöttek és több mint 12 ezer a kórban elhunytak száma a Johns Hopkins egyetem és kórház kedd esti információi szerint.

Április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma, az új típusú koronavírus ugyanis egész márciusban 4 ezer halálos áldozatot követelt, míg április első hetében 8 ezren hunytak el.

Kedd esti adatok szerint Kalifornia és New York mellett Illinois államban, Connecticutban, New Jerseyben, Floridában és Louisianában a legrosszabb a helyzet. A koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport orvos tagjainak előrejelzése szerint a járvány új epicentrumainak kialakulására lehet számítani Coloradóban és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben.

Kedd este a százéves múltra visszatekintő Országos Gazdaságkutató Intézet (NBER) új elemzést hozott nyilvánosságra, amely szerint az amerikaiak kétharmadának olyan a munkája, hogy nem lehet otthonról végezni. A kutatóintézet tanulmánya szerint a legnagyobb arányban az oktatásban alkalmazottak végezhetik otthonról a munkájukat, 83 százalékuk dolgozik a lakóhelyéről. Hasonlóképpen, könnyebben képesek az otthoni munkára az informatikában, a pénzügyi szektorban és a biztosítási iparban foglalkoztatottak. Ezzel szemben a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, a szálloda- és vendéglátóiparban, a közlekedésben a legkisebb a lehetőség az alkalmazkodásra a járvány miatt megváltozott környezethez.

Eközben Donald Trump felmentette a Pentagon belső ellenőrzésének vezetőjét, aki egyben a koronavírus-járvány következményeinek kezelésére létrehozott sürgősségi alapokat felügyelő független bizottság vezetője is volt. Trump még hétfőn elmozdította Glenn Fine-t a posztjáról, de az információ csak kedden került nyilvánosságra.

A Glenn Fine vezette bizottság felügyeli azt a kongresszus által megszavazott több mint kétezer milliárd dolláros pénzügyi alapot is, amelyből a gazdaság élénkítését és az emberek anyagi nehézségeinek enyhítését finanszírozzák. A Pentagonban betöltött pozíciójából történő felmentésével Fine-nak automatikusan távoznia kell a független bizottság éléről is. Fine feladatainak ellátására az amerikai elnök átmeneti időre a környezetvédelmi hivatal (EPA) belső ellenőrzésének vezetőjét nevezte ki.

Donald Trump kedden is élesen bírálta az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma főellenőrét, Christi Grimmet, miután annak hivatala hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a többi között megállapította, hogy az amerikai kórházakban hiány van védőmaszkokból, védőköpenyekből és orvosi segédeszközökből.

Az amerikai elnök emellett a WHO-nak és Kínának is beszólt, szerinte a világjárványt a WHO "robbantotta be valójában".

Az elnök úgy fogalmazott: az ENSZ  szakosított szervezetét  "nagyrészt" az Egyesült Államok finanszírozza,  de az mégis "nagyon Kína-központú". A koronavírus-járvány kirobbanásakor a WHO azt tanácsolta az Egyesült Államoknak, hogy  maradjon nyitott Kína felé.     

"Vajon miért adott nekünk a WHO ilyen elhibázott ajánlást?" - kérdezte a mikroblogban Trump.     

Az amerikai elnök már januárban felfüggesztette a légi közlekedést a két ország között. Az Egyesült Államok korábban többször is szemrehányást tett Kínának azért, hogy nem tájékoztatott már decemberben a járvány kitöréséről, és később azzal is megvádolta Pekinget, hogy nem adott teljes körű információkat a járványról.

Mindenesetre az elnök elég haragos, így azt is bejelentette a Fehér Házban kedden este, a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján, hogy Washington "tanulmányozza" az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott hozzájárulásának felfüggesztési lehetőségét.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/93037/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?