Blogolj!

Újra találkozni fogunk - rendkívüli beszédben szólt II. Erzsébet királynő a britekhez


Ritkán szól a britekhez a királynő televízióban a karácsonyi beszédek kivételével. Eddig ez a negyedik ilyen beszéd a királynő közel hetven éves uralkodása alatt. Eddig csak 1991-ben, az első öbölháború idején, 1997-ben, Diana hercegné temetése előtt és legutóbb 2002-ben, az anyakirályné halála után döntött így.

Beszédében a királynő azt üzente a briteknek, hogy a nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát.

A beszéd legfontosabb üzenete az volt, hogy:

"visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal lehetünk, újból a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással".

A beszédben elhangzott we will meet again szófordulat egyértelmű utalás Vera Lynn We'll Meet Again című dalára, mellyel a II. világháborúban tartották a lelket a brit katonákban.

A 93 éves uralkodó azt mondta, a szeretteinktől, barátainktól való elkülönítettség  fájdalmas érzése a második világháborút idézte fel benne, amikor a gyermekeket vidékre evakuálták.

Beszédében a királynő megköszönte a munkáját egészségügyi dolgozónak, de köszönetet mondott azoknak is, akik otthon maradnak és ezzel megkímélnek számos családot attól a fájdalomtól, amit már így is sokaknak át kellett élniük. 

Arról is beszélt, hogy ha a britek egységesek és eltökéltek maradnak, akkor legyőzik a járványt, és büszkék lesznek arra, hogy a mostani helyzetben így viselkedtek. 


Az önfegyelem, a jó humorral vegyes elszántság és az egymás iránti megértés továbbra is a brit nemzet jellemzői közé tartozik.

A királynő előre felvett beszédét a windsori kastélyban, a királyi család legnagyobb rezidenciáján rögzítették. A koronavírus-járvány miatt egyetlen védőruhás BBC-operatőr tartózkodott csak egy helyiségben a királynővel, a stáb többi tagja és a technikai felszerelés egy szomszédos szobában volt.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92915/pics/lead_800x600.jpg
erzsébet királynő,koronavírus,Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?