Ötös nem, Joker-telitalálat volt a lottón
Nyerőszámok: 18 (tizennyolc), 31 (harmincegy), 56 (ötvenhat), 68 (hatvannyolc), 83 (nyolcvanhárom). Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 27 darab, nyereményük egyenként 1.716.520 forint; 3 találatos szelvény 2410 darab, nyereményük egyenként 20.905 forint; 2 találatos szelvény 67.058 darab, nyereményük egyenként 1955 forint. Joker: 288117. Az 1 darab Joker-telitalálatra 36.976.635 forintot fizetnek.
Blogolj!

Lóbáld a Tórát, az mindentől megvéd


Izraelben eddig körülbelül hétezer koronavírus-fertőzöttről tudnak, de valószínűleg sokkal magasabb a számuk. Ez persze nem meglepő, ez a világon mindenhol így van, hiszen a lappangási idő és egyéb nehezítő körülmények miatt soha nem juthatunk pontos számokhoz.

Csakhogy Izraelben egészen speciális a helyzet, köszönhetően az egyik ultraortodox városnak, Bné Braknak, ahol a járvány egyik komoly gócpontja is kialakulhat. Itt egyes számítások szerint a lakosság 38 százaléka fertőzött lehet.

Eddig hivatalosan csak 900 fertőzöttet jelentettek a városból, de Ran Száár, a Maccabi Egészségvédelmi Intézet vezetője szerint ez inkább 75 ezer ember lehet, a 200 ezer lakosú Bné Brakban. Csak úgy mellékesen, a 900 fertőzöttel a város már így is kiemelkedik, innen jelentették a második legtöbb esetet, de lakosságszám-arányosan ez a település számít a legfertőzöttebbnek.

Az itt lakók ugyanis a legutóbbi napokig csoportosan imádkoztak és tanultak, figyelmen kívül hagyva a gyülekezési tilalmat. Teszteltetni magukat pedig nem hajlandók, mert nem akarnak karanténban lenni a pészah (zsidó húsvét) alatt.

Néhány napja ugyan életbe léptek kijárási tilalmak, és közösségi távolságtartást is bevezették, de olyan ez, mint a pusztába kiáltott szó. Még mindig sokan összegyűlnek közös imádkozásra, a tiltások ellenére nem zártak be a vallási iskolák, továbbra is tartanak lakodalmakat és temetéseket, ahol több száz ember is összegyűlhet.

Persze mit várunk egy olyan országban, ahol az egészségügyi miniszter, Jákob Litzman saját rendeletét megszegve többször is közös imádkozáson vett részt, ahol a résztvevők másfél órát töltöttek összezárva. Természetesen megfertőződött az új koronavírussal, és miatta a kormány nagy részének karanténba kellett vonulnia, maga Benjámin Netanjahu miniszterelnök is így tett.

Szerdától már szigorúan korlátozzák a Bné Brakba való be- és kiutazást, a betegeket pedig kihozzák. A teljes lezárás ötlete ellen a város polgármestere, Avraham Rubinstein teli torokból süvölt, mert szerinte nem lehet börtönné vagy egy új gettóvá tenni Bné Brakot.

Ezek a szemellenzős ultraortodox urak még mindig szentül hiszik, hogy ha azt csinálják, amit a megelőző kétszáz évben, akkor a külvilágtól is védve lesznek. Ők az 1991-es öbölválság idején is azt hirdették, hogy majd a Tóra-tanulmányozás megvédi őket Szaddám Huszein rakétáitól.

Bár ilyen egyszerű lenne! Nem kéne az a rohadt sok maszk, a lélegeztetőgép, a temérdek emberi munka, nem omlana össze a gazdaság. Elég lenne csatlakozni a „Lóbáld a Tórát” mozgalomhoz, és minden rendben is lenne. Pedig fénnyel sem lehet jóllakni, és rántottát sem tudsz úgy csinálni, ha nem töröd fel a tojást. Ezek a dolgok csak az ultraortodox-féléknek mennek. Csak ezzel esetleg értelmes és értékes emberek, orvosok életét teszik kockára, akik az ő életüket próbálják majd menteni.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92884/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?