Blogolj!

Nagy bajban Románia, a koronavírus-fertőzöttek 13 százaléka egészségügyi alkalmazott

Dorogi László

A fertőzött dolgozók miatt teljes kórházi részlegek kerülnek egymás után karanténba, ez pedig borzasztó terhet ró az egyébként is túlterhelt egészségügyre.

Fotó: romania-insider.com

Komoly problémával kénytelen szembenézni Románia, ugyanis a regisztrál koronavírus-fertőzöttek között kiugróan magas az egészségügyi dolgozók aránya, a helyi stratégiai kommunikációs törzs jelentése szerint szerda estig 357 orvos, nővér, vagy ápoló kapta el a fertőzést, csütörtökön pedig a bukaresti Matei Bals járványkórház további öt alkalmazottjának lett pozitív a vírustesztje.

A legsúlyosabb helyzet a kedd óta vesztegzár alatt lévő észak-kelet-romániai Suceaván alakult ki, ahol a fertőzésgóccá vált megyei kórház 200 dolgozója betegedett meg, itt egyébként a hatóságok is vizsgálódnak, hogy ki lehet felelős a robbanásszerű megbetegedésekért.

Illegális tevékenységek okozhatták a suceavai kórház tragédiáját

Továbbra is borzasztó a helyzet a Románia Lombardiájának tartott Suceavában. A fertőzöttek harminc, a halálesetek negyven százalékát regisztrálták ebben a térségben. Lehetett volna ez másképp is, a román ügyészség most azt vizsgálja, miért nem lett. Kedd esti adatok szerint 638-ra nőtt a fertőzöttek és 31-re a halottak száma a vesztegzár alá helyezett Suceavában.

Csütörtök kora délutánig az előző napi 85-ről 94-re emelkedett a koronavírussal kapcsolatba hozható halálos áldozatok száma az országban, külföldön pedig csütörtökig 25 koronavírusos román állampolgár vesztette életét. Az igazolt fertőzések száma csütörtök kora délutánig 2738-ra nőtt, a 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma 278-ra emelkedett az előző napi 215-ről, nem sokkal haladva meg az utóbbi hétre jellemző napi 240-es átlagot.

Romániában naponta 1500-2000 embert tesztelnek, a diagnosztizált betegek közül 78-at ápolnak intenzív osztályon, az első fertőzés megjelenése óta pedig 267 beteget nyilvánítottak gyógyultnak.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtökön tett közzé először megyei bontást az igazolt fertőzésekről. A legtöbb, 701 fertőzést a román Lombardiának nevezett Suceava megyében tartják számon, amelyet a kétmilliós Bukarest követ 505 fertőzöttel. Több mint száz fertőzöttről tudnak a moldvai Brassó (117), valamint Constanta (111), Arad (110), Neamt (107) és Kolozs (105) megyében. Továbbra is Hargita megye az egyetlen Romániában, ahol egyetlen fertőzöttről sem tudnak.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92756/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?