Blogolj!

Meghalt Görögország hőse aki letépte a náci zászlót az Akropoliszról


Kilencvenhét éves korában meghalt Manolisz Glezosz görög baloldali politikus, aki 18 évesen azzal lett Görögország hőse, hogy 1941 májusában letépte a horogkeresztes zászlót az Akropoliszról.

Glezosz 1941 májusában egy barátjával együtt mászott fel a megszállt Athénban az Akropoliszra, ahonnan letépte a horogkeresztes zászlót, és a görög lobogót tűzte a helyére. Ez volt a Görögországot megszálló nácik elleni első nyilvános megmozdulás. 

Hatalmas zászló volt, és amikor leesett, mindkettőnket beterített. Leszedtük magunkról, összeölelkeztünk, és kicsit még táncoltunk is ott a helyszínen

– mesélte később egy televíziós műsorban. 

A megszállás ideje alatt többször is bebörtönözték a, majd a polgárháborúban és később is gyakran került rács mögé. A 2010-es évek első felében a hazájára kényszerített drasztikus takarékossági politika ellen küzdött.

Még kilencvenegy évesen is politizált, a radikális baloldali Sziriza pártot képviselte az Európai Parlamentben. 2015-ben visszavonult, de továbbra is támogatta a politikai megmozdulásokat. 

Glezosz halálát szívelégtelenség okozta. Hétfőn hunyt el egy athéni közkórházban, ahol március 18. óta kezelték.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint Glezosz „oroszlánszívű férfi” volt, és bár szegényebbé vált a görög nép, de az ország gazdagodott a veterán politikus példamutató élete révén. 

Címkék: Görögország
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92623/pics/lead_800x600.jpg
Görögország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?