Blogolj!

Hatszázhatvanezer fölött a fertőzöttek száma a világban

Ragnar Volarus

Világszerte 666 211-en fertőződtek meg az új koronavírussal, a halottak száma majdnem harmincegyezer, a gyógyultaké pedig 141 789 - tájékoztatott honlapján a Johns Hopkins Egyetem. A baltimore-i oktatási intézmény összesítése szerint a vírusfertőzést 183 országban és területen mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól. A legtöbben, több mint 21 330 -an Európában haltak meg.

A koronavírus legfőbb európai gócpontjának számító Olaszországban az új koronavírushoz köthetően eddig 10023-an hunytak el. Lassult ugyanakkor a fertőződések üteme, 92 472 a megfertőződtek száma.

Spanyolországban 5982-re emelkedett az új koronavírushoz köthető halottak összesített száma, nyolcezren fertőződtek meg. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy az országban leállnak két hétre a nem létfontosságú ágazatok a járvány terjedésének megfékezése érdekében. 

Franciaországban 2317-re emelkedett a koronavírus-fertőzés miatt kórházban elhunytak száma - közölte szombaton honlapján a francia kormány. Édouard Philippe miniszterelnök sajtótájékoztatóján úgy vélte "a küzdelem csak most kezdődik". A 38 105 regisztrált beteg közül majdnem 18 ezren vannak kórházban, közülük 4300-an intenzív osztályokon, ez majd 500-al több, mint péntek este. A hatóságok egymilliárd maszkot rendeltek meg Kínából.

Németországban átlépte az 57 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szombat délelőtt 57 695 fertőzöttet tartottak nyilván. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 351-ről 433-ra emelkedett.

A regisztrált fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen süllyedt az utóbbi napok 10 százalék feletti átlagához képest, amiben szerepe lehet a március közepe óta bevezetett járványlassító intézkedéseknek.

Nagy-Britanniában átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. Ez az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta. A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 315-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust.

Az Egyesült Államokban szombat estére meghaladta a kétezret a járvány halálos áldozatainak száma, így a halottak száma néhány nap alatt megduplázódott. A vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma szombat estig 124 ezer fölé emelkedett. A halálos áldozatok között van egy csecsemő is.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 061 esetet tartottak nyilván, 3304-en haltak meg. Az ország megtiltotta a külföldieknek a belépést területére, mert jelenleg a beutazók jelentik a legnagyobb veszélyt a kórokozó terjedése szempontjából. Vasárnaptól jelentősen csökkentették a nemzetközi repülőgép-járatok számát is.

Szakértők szerint a korlátozások hatása nagyjából tíznapos időeltolódással mutatkozik meg az adatokban.

Az AFP francia hírügynökség számítása szerint már több mint hárommilliárd embert szólítottak fel otthonmaradásra a világ 70 országában vagy régiójában a Covid-19 járvány megfékezése érdekében.

A Johns Hopkins Egyetem összesítésében szerint péntek este még 566 269 volt igazolt fertőzöttek száma, a halottaké pedig 25 336 világszerte.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92527/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?