Blogolj!

Roppan a román rendszer: a kórházakat is tizedeli a járvány

Pintér M. Lajos

Elképesztő méreteket öltött az egészségügyi személyzet megfertőződése.

Illusztráció: pixabay.com

Padlóra küldheti a román egészségügyet a koronavírus-járvány. Riasztó következtetésekre ad ugyanis alapot a közegészségügyi intézet által nyilvánosságra hozott adatok elemzése – írja a Maszol.ro.

Miről is van szó? Csaknem minden hatodik igazolt koronavírusos beteg (több mint 150 fő!) az egészségügyi személyzet tagja – többnyire orvos vagy ápoló –, arányuk másfélszerese az olasz- vagy franciaországi fertőzött kórházi alkalmazottakénak. Egyik kórházat a másik után helyezik karanténba és zárják be, miután fertőzési góccá válnak. A zárlat a létesítmények esetében ideiglenes – néhány napig tart, amíg el nem végzik az épületek fertőtlenítését –, a megfertőződött vagy fertőzésgyanús orvosok és ápolók azonban akár két hétre is kiesnek a járvány elleni harcból. Tizennégy napig tart ugyanis az új típusú koronavírus inkubációja, a karantén vagy elkülönítés tehát ugyanennyi ideig. Több mint ötszáz orvos és ápoló érintett már a karanténozásban a csütörtöki statisztikák szerint is – foglalja össze a portál.

A Maszol.ro arról ír, ez a kirívóan magas fertőzöttségi arány az egészségügyi személyzet körében egyrészt a védekezés legalapvetőbb kellékeinek a hiányával magyarázható, másrészt a hibás protokollok – amelyek a kezelések lebonyolításának módját szabályozzák – szintén fontos szerepet játszhattak.

„A több helyről érkező beszámolók alapján nem nehéz rekonstruálni, hogy néhány napja még csak azokat a pácienseket kezelték védőruhás orvosok/ápolók, akikre pontosan illett a fertőzésgyanús beteg hivatalos definíciója. Azaz külföldről, úgynevezett piros zónából tértek haza, vagy pedig itthon kapcsolatba léptek bizonyítottan koronavírusos beteggel. A megyei egészségügyi igazgatóságok – az egészségügyi minisztérium meghosszabbított 'karjai' – csak abban az esetben hagyták jóvá a koronavírusteszt elvégzését, ha egy páciens állapota súlyosbodott”

– fogalmaz a cikk, mely rámutat, nem egy tulajdonképpen koronavírusos, de későn (ha úgy sem) tesztelt beteg így tulajdonképpen szétfertőzhette az egészségügyi személyzetet.

Sokatmondó, hogy a koronavírus-fertőzés vagy a betegség szövődményei miatt elhunytak mintegy felét a suceavai megyei kórházban ápolták. Az időközben bezárt egészségügyi intézmény – melynek ügyéről a Blogstaron is megemlékeztünk – vált a romániai járvány epicentrumává, rengeteg orvos és ápoló kapta el itt a kórt.

Hazug románok fertőztek szét félszáz egészségügyist

Nem vallották be, hogy vörös zónából érkeztek vagy potenciálisan koronavírusos betegekkel érintkeztek, ki is ütötték a személyzetet. Románia, így szeretlek! Ez tényleg durva: felelőtlen és füllentős román páciensek a suceavai megyei kórház 52 alkalmazottját (orvosokat és ápolókat) fertőzték meg az új típusú koronavírussal!

Nelu Tătaru frissen kinevezett egészségügyi miniszter a súlyosbodó problémát látva egyedi ötlettel állt elő: a fertőzésgyanús, de tünetmentes orvosoknak folytatniuk kell a munkát a COVID-19-kórházakban. A mesterterv mindenesetre rendkívül kockázatosnak tűnik így első hallásra...

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92452/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?