Blogolj!

Belebukott a koronavírus-járványba a román egészségügyi miniszter

Dorogi László

Benyújtotta lemondását Victor Costache, román egészségügyi miniszter, miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást az új típusú koronavírussal.

Fotó: foter.ro

A miniszter távozását Ludovic Orban kormányfő jelentette be, hozzátéve, hogy Costache "személyes és szakmai okokra" hivatkozva jelentette be távozását. A román sajtó szerint viszont egyáltalán nem önként fújt visszavonulót Costache, valójában a miniszterelnök mondatta le meggondolatlan nyilatkozatai és a válság kezelésében mutatkozó hiányosságok miatt.

Costache szerdán még Bukarest teljes lakosságának tesztelésére vonatkozó terveiről nyilatkozott az Adevarul portálnak, ahol elmondta, a dél-koreaihoz hasonló "innovatív" pilótaprogram keretében házról házra járva fognak mindenkit tesztelni a fővárosban, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy jövő hét elejéig az ehhez szükséges legalább kétmillió, később pedig a tömeges tesztelés folytatására is elegendő mintegy ötmillió teszt érkezik az országba - írja az MTI.

Bejelentését követően felbolydult a román média, több szakember is azt hangoztatta, először az első vonalban harcoló egészségügyi személyzet védelme lenne a legfontosabb, hiszen szerdáig több mint száz egészségügyi dolgozónál mutatták ki a koronavírust Romániában. A kórházi fertőzések jelentős része annak tulajdonítható, hogy egy-egy, más okokból beutalt betegről napokkal később derült ki, hogy koronavírussal is fertőzött.

Costachénak egyebek között azt rótták fel, hogy nem szervezte meg idejében a - nem járványkórházban dolgozó - orvosok ellátását megfelelő védőfelszerelésekkel. Egyebek mellett ennek tulajdonítják, hogy a "Románia Lombardiájának" nevezett Suceaván a több mint 1300 alkalmazottat foglalkoztató megyei kórházban alakult ki az ország legnagyobb fertőző góca. A Kínából kiindult Covid-19-ben csütörtök reggelig elhunyt 17 áldozat közül 7 innen került ki, a vírus romániai megjelenése óta eltelt egy hónapban megfertőződött mintegy ezer ember közül 200 is a suceavai megyei kórház alkalmazottja vagy páciense volt.

Hazug románok fertőztek szét félszáz egészségügyist

Nem vallották be, hogy vörös zónából érkeztek vagy potenciálisan koronavírusos betegekkel érintkeztek, ki is ütötték a személyzetet. Románia, így szeretlek! Ez tényleg durva: felelőtlen és füllentős román páciensek a suceavai megyei kórház 52 alkalmazottját (orvosokat és ápolókat) fertőzték meg az új típusú koronavírussal!

A miniszterelnök szerint Costache lemondásával nem változnak a prioritások: a tárca egyik legsürgősebb feladata lesz továbbra is a kórházak és az orvosi személyzet ellátása megfelelő védőfelszereléssel.

Orban rámutatott: a bukaresti kormány a közegészségügyi intézetek megerősítésére és a járványügyi nyomozások gyorsítására fog a továbbiakban összpontosítani. A miniszterelnök az operatív törzs munkájában eddig is aktívan részt vevő Nelu Tataru egészségügyi államtitkárt javasolja a megüresedő posztra.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92372/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?