Blogolj!

Több mint 339 ezer fertőzött van már a világon

Ragnar Volarus

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 339 041-re nőtt hétfő reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 14 705, 98 799 ember pedig meggyógyult.

A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést eddig 167 országban és területen mutatták ki.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött és már úgy tűnik úrrá lettek a helyzeten, 81 439 esetet tartottak nyilván, 3274-en haltak meg és 72 814-en gyógyultak meg.

Kína után a leginkább érintett az európai gócpont Olaszország, ahol 5476 halottat és 59 138 megfertőzőttet tartanak nyilván. Itáliában már csak a létfontosságú termékek előállítását és szolgáltatások nyújtását fogják biztosítani, minden másfajta termelési tevékenység egyelőre április 3-áig leáll, nyitva maradnak az élelmiszerüzletek és a gyógyszertárak, de az összes hivatalt bezárják - jelentette be Giuseppe Conte olasz kormányfő szombat éjszaka.

Spanyolországban hétfőre virradóra 28 768-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 1772-en vesztették életüket, ezért a szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították.

Nagy-Britanniában hétfőn 282-re emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 5741-re. A brit védelmi minisztérium húszezer tartalékost mozgósított annak érdekében, hogy segítsenek eljuttatni az idős, beteg emberekhez az élelmiszert és egyéb alapvető napi szükségleti cikkeket.

Iránban sem javul a helyzet, ahol tovább nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, hétfőn már ez a szám elérte a 21 638-at, a halottak száma pedig 1685. Javulásra pedig ne is nagyon számítsunk, mert a "bölcs" iráni vezető, Ali Hamenei ajatollah elutasított mindenfajta amerikai segítséget. A magyarázat? Az amerikaiak által felajánlott gyógyszer csupán tovább terjeszti a vírust.

Persze eközben az Egyesült Államokban sem rózsás a helyzet, bár erről nem a gyógyszerek tehetnek. A regisztrált fertőzöttek száma 35 211, a halálos áldozatoké 471. Donald Trump elnök helyi idő szerint vasárnap arról számolt be a Fehér Házban, hogy Gavin Newsom kormányzó kérésére New York és Washington után nemsokára Kaliforniát is katasztrófa sújtotta területté nyilvánítja. Ez az jelenti, hogy ezek az államok szövetségi anyagi segítséget is kapnak a vírus terjedése elleni küzdelemre és a betegek kezelésére.

A Johns Hopkins Egyetem vasárnapi összesítésében még 318 662 fertőzött és 13 662 haláleset szerepelt, a gyógyultak száma pedig 94 704 volt.

A John Hopkins Egyetem által közzétett pontos számokat ide kattintva követheti.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92189/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?