Blogolj!

Több mint 2000 halott Spanyolországban, működő üzemek dolgozói sztrájkolnak Olaszországban

Ragnar Volarus

Spanyolországban meghaladta a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma, Olaszországban csőstül jön a baj, több vállalatnál és gyárban spontán sztrájkba léptek a dolgozók.

A legfrissebb spanyol adatokat Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója ismertette hétfőn Madridban. Eszerint a regisztrált fertőzések száma több mint 33 ezer, egy nap alatt 4500 új megbetegedést igazoltak a vizsgálatok. Az áldozatok száma 462-vel nőtt 24 óra alatt. A fertőzésből 3355-en épültek fel, ami további 780 gyógyult esetet jelent vasárnaphoz képest.

Simón hangsúlyozta: a következő napok kritikusak lesznek, a járvány a héten elérheti csúcspontját. Ekkor kell megkettőzni az erőfeszítéseket, nem pedig engedni belőlük, hogy ne alakuljon ki újabb fertőzési hullám - figyelmeztetett.

A vírus az egész országban jelen van, azonban a tartományok fertőzöttségében nagy eltérések mutatkoznak. A kormány által elrendelt szükségállapot második a hetébe lépett, az oktatási intézmények továbbra is zárva vannak, az üzletek közül csak az alapvető szükségletek ellátását biztosító boltok üzemelnek, a kijárás csak a munkába járáshoz engedélyezett. A korlátozások határideje egyelőre április 11., de a a központi intézkedéseken túl a tartományi kormányok helyben egyéni szabályokat is hoznak.

A hatóságok tájékoztatása szerint az emberek nagy többsége betartja a szabályokat, de ennek ellenére vannak kirívó esetek. Az elmúlt nyolc napban 577 embert vettek őrizetbe, amiért megszegte az előírásokat és ellenkezett a csendőrökkel, illetve a rendőrökkel. Bírságot összesen mintegy 60 ezer esetben szabtak ki.

A spanyol rendőrség beszámolt arról, hogy több spanyol kórházat ért számítógépes támadás az elmúlt napokban. Az egészségügyi dolgozók tömegesen kapnak vírusos e-maileket, amelyek rendkívül veszélyesek az intézmények számítógépes rendszereire, különösen a szükségállapot közepén.

Pedig a helyzet már amúgy sem rózsás a spanyol kórházakban:

A rendőrség ismételten felhívta a figyelmet a járvánnyal kapcsolatban terjedő szándékosan megtévesztő információkra és álhírekre, amelyek célja, hogy félelmet és pánikot keltsenek. Példaként említett egy korábbi olaszországi börtönlázadásról szóló videófelvételt, amelyet úgy állítanak be, mintha épp Spanyolországban történne. Továbbá figyelmeztet olyan csaló internetes oldalak megjelenésére is, amelyek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén diagnózist ígérnek.

A legrosszabb a helyzet Olaszországban, ahol nem elég, hogy a legtöbb halálesetet regisztrálták - bár legutóbb megállt a növekedés -, és a lakosság nem veszi kellően komolyan a kijárási tilalmat, most több vállalatnál és gyárban spontán sztrájkba léptek a dolgozók hétfőn, mivel úgy ítélték meg, hogy nem létfontosságú termelést vagy szolgáltatást végeznek, így nem kellene működniük. A szakszervezetek szerdára országos sztrájkot hirdettek meg.

A római kormánynak a hivatalos közlönyben hétfőn megjelentetett rendelkezése a nem létfontosságú termelési tevékenységeket és szolgáltatásokat függesztette fel április 3-ig, Giuseppe Conte miniszterelnök többek között az élelmiszer- és gyógyszeripart, a mezőgazdaságot, halászatot, energiaszektort, távközlést, tömegközlekedést nevezte meg létfontosságúként, a kormányrendelkezés végső változata azonban 120 ipari tevékenységet és szolgáltatást tartott létfontosságúnak. A szakszervezetek szerint a kormány a gyáriparosok nyomásának engedett.

Az eredeti tervek szerint bezárás várt a fémipari létesítményekre, amelyek nagy részét azonban nyitva hagyták, és a textiliparban is kizárólag a védőruhát gyártó üzemek termelését kell fenntartani, valójában a mást termelő textilgyárakban is tovább folytatódik a munka. Hasonlóképpen munkabeszüntetésre készülnek a bankok dolgozói és a telefonközpontok munkatársai. 

Az amerikai-olasz Fiat-Chrysler gépjárműcsoport bejelentette, hogy egyes üzemeiben szájmaszkgyártásra állnak át.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92212/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?