Blogolj!

Földrengés rázta meg Horvátországot

Dorogi László

Vasárnap reggel a Richter-skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett Zágráb térségében, mintegy kilenc kilométeres mélységben.

Fotó: bloomberg.com

Nem sokkal később egy újabb földrengés rázta meg a horvát fővárost, ez már valamivel gyengébb, 5,1-es erősségű volt. A földrengéseket Magyarországon is lehetett érzékelni, az első információk szerint a Zala megyei Muraszemenyén kisebb kárt is okozott. Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a hajnali rengés miatt egy muraszemenyei ház fala megrepedt, de tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség.

A rengés epicentrumától alig száz kilométerre lévő Nagykanizsa polgármestere, Balogh László az MTI-nek megerősítette, sokakkal együtt maga is érzékelte a 6 óra 24 perckor történt rengést, majd a 7 óra utáni utórengést is.

A Zalai Hírlap online kiadása arról számolt be, hogy a megye egész területén, de Somogy és Vas megyében is nagyon sokan érzékelték a rengést, de károkról nem kaptak beszámolót.

A rengés Zágrábban komoly károkat okozott, a házakról ledőlő faldarabok autókat törtek össze. A zágrábi sajtó jelentése szerint először mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram és több épület homlokzata is megsérült. A zágrábi katedrális 108 méteres tornyának egy része letört és leesett a kereszt is, komoly károkat okozva a környező épületekben.

A zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal közölte, vannak sérültek, de a legtöbben csak könnyebb sebesüléseket szenvedtek, egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil. A beszámolók szerint többen a lakásukban rekedtek, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett.

A horvát belügyminisztérium azt kérte a lakosoktól, hogy menjenek az utcára, viszont igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, hogy az új típusú koronavírus-fertőzéseket megelőzzék.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében a magyar emberek szolidaritását fejezte ki horvát barátainkkal szemben. A tárcavezető mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek, továbbá hozzátette, Horvátország számíthat az újjáépítésben Magyarország segítségére.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén szolidaritásáról biztosította Andrej Plenkovic horvát kormányfőt és felajánlotta Magyarország segítségét. Levelében Orbán Viktor úgy fogalmazott, sajnálattal értesült a Horvátországot és annak fővárosát sújtó természeti csapásról.

"Fontosnak tartom, hogy ezekben az embert próbáló időkben Közép-Európa nemzetei minden lehetséges módon kifejezésre juttassák egymás iránti szolidaritásukat. A magyar emberek nevében szeretném ezúton kifejezni együttérzésemet, és felajánlani Magyarország segítségét"

- írta a miniszterelnök.

(Forrás: MTI)

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92146/pics/lead_800x600.jpg
földrengés,Horvátország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?