Blogolj!

Fék nélkül fertőzhetnek a felelőtlen románok

Dorogi László

Rémisztő kórképet festett egy aradi orvos a Magyarország felől a humanitárius folyosón Romániába hazatérő románokról. Vajon mi okoz majd nagyobb problémát nekik, a koronavírus, vagy az agybaj?

Fotó: MTI

Az elmúlt napokban több mint húszezer román állampolgár tért haza Magyarországon keresztül a megnyitott humanitárius folyosón. A határon természetesen komoly vizsgálaton esnek át, el kell árulniuk honnan érkeztek és hogy pontosan hová tartanak, de ez a jelenlegi vírushelyzetet tekintve egyáltalán nem csoda.

Vlad Roşca Nagylak II autópálya-határátkelőnél teljesít, teljesített szolgálatot, majd Facebook-oldalán számolt be tapasztalatairól és a hazatérő románok koronavírushoz való hozzáállásáról. Az orvos szerint az országba belépő honfitársainak jelentős része fikarcnyit sem törődik a szigorú intézkedésekkel, kifejezetten felelőtlenül áll hozzá a járvány elleni védekezéshez, és megdöbbentően tiszteletlenül viselkednek a határon szolgálatot teljesítő egészségügyi szakemberekkel szemben.

"Arrogancia, neveletlenség, tanulatlanság, volt itt részünk mindenben. Nekik semmi sem számít, nem akarnak karantént, nem értik meg az elkülönítés fontosságát, annak kockázatát, hogy másokat is megfertőzhetnek, ők minden áron haza akarnak jutni. Számukra a románok nem számítanak, csak Romániát akarják utolsó lehetőségként és esélyként kihasználni"

- írta Roşca közösségi oldalán.

Az orvos úgy véli, nincs szükség szakértői tanulmányok megállapítására, biztos benne, hogy hamarosan megnő a bűnözés és a koronavírus-járvány is el fog szabadulni Romániában - idézi Roşcat a kronikaonline.ro.

A Szabad Európa Rádió román nyelvű honlapja szerint nagyjából százezerre tehető azoknak a románoknak a száma, akik még a kötelező házi karantént. A cikk szerint minimum 200 ezer, de nem kizárt, hogy akár 950 ezer olyan román is lehet, akik március elején tértek haza főként Olaszországból és Spanyolországból. Mint írják, nekik még nem kellett házi karanténba vonulniuk, ugyanis akkor lépték át a román határt, amikor még csak az észak-olaszországi Lombardia tartomány számított járvány sújtotta veszélyzónának.

A cikk hozzáteszi, a külföldről hazatért románok maximum 3,3 százalékánál végeztek el koronavírus-tesztet, márpedig a világban tapasztalható tendenciák szerint jól látható, mi történik azokban az országokban, ahol nem veszik komolyan a járvány elleni védekezést.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92141/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?