Blogolj!

Tombol a járvány Olaszországban, már több a halott mint Kínában

Dorogi László

Sehogy sem sikerül megfékeznie az olaszoknak az új típusú koronavírus-járvány terjedését. Csütörtökön rekordszámú megbetegedést vettek nyilvántartásba, a járvány halálos áldozatainak száma pedig átlépte a kínaiakét.

Fotó: Sky News

Nem enyhül a koronavírus-járvány Olaszországban. A betegség európai gócpontjának számító dél-európai ország kétségbeesetten harcol a gyilkos kór megfékezése érdekében, de a kórházi kapacitás a végét járja és nem úgy tűnik, hogy javulna a helyzet.

Olaszországban eddig összesen 41 035 emberről derült ki, hogy koronavírus-fertőzött, csak csütörtökön 5322 újabb beteget regisztráltak, eddig 4440-en gyógyultak fel.

A halálos áldozatok száma már meghaladta a 3400-at is, ezzel megelőzték az eddigi "csúcstartó" Kínát, ahonnan az egész járvány elindult.

Az ázsiai országban 3245-en veszítették életüket a járvány következtében a hivatalos adatok szerint.

Olaszországot egy hete helyezték teljes karantén alá, minden üzlet, helyiség és bolt bezárt a gyógyszertárakon és az élelmiszerboltokon kívül. A Genovai Egyetem szakértői csoportja szerint az olasz fertőzöttek számának tetőzése 4-6 nap múlva várható, de ez attól is függ, hogy az olaszok mennyire tartják be a szigorú előírásokat.

Az elmúlt napokban egyre többet hallani arról, hogy az olaszok rendkívül fegyelmezetlenül állnak a járványügyi intézkedésekhez, az MTI arról számolt be, hogy többen horgászni mennek és kilógnak a házi karanténból a tengerpartra napozni. Egy férfi azzal indokolta a házi karantén elhagyását, hogy totózni indult, de olyan indokot is hallottak a hatóságok, hogy valakit éppen akkor tett utcára a barátnője.

Más elmagyarázta, hogy muszáj járnia egy keveset, mert esti séta nélkül nem tud elaludni. Egy éjjel háromkor igazolt férfi azt mondta, elromlott a mobiltelefonja, és javítani viszi - teszi hozzá az MTI beszámolója.

A belügyminisztérium honlapjáról letölthető formanyomtatványt sokan nem viszik magukkal az országban, de a helyzetváltozást igazoló engedély az ellenőrzés pillanatában a rendőröktől is elkérhető, és előttük kitölthető. A tapasztalatok viszont azt mutatják, sokakban nem tudatosodott, hogy a hamisan feltüntetett indok is büntetett.

A szicíliai Palermo városában három férfit bírságoltak meg, akik azt mondták, kocogni indultak autóval, de az egyikük öltönyben és nyakkendőben volt, a másik mellett pedig idős édesanyja ült, a harmadik a gyerekeit vitte valahova. Bariban a lakosok kilométereket tesznek meg, hogy olcsóbb üzletbe menjenek bevásárolni.

Az északi Tortonában egy férfi azt mondta, azért megy a város másik felébe vásárolni, mert egy ottani szupermarketben gyűjti a vásárlói pontokat. Riminiben egy nyugdíjas építkezést ment el megnézni, Rómában egy iskola udvarán grillpartyt tartottak, és csodálkoztak, hogy miért oszlatta fel őket a rendőrség. Mások horgászfelszerelésben mondták azt a rendőröknek, hogy munkába mennek. Volt, aki szexboltot keresett, más a tengerparton napozott. A nyitva tartó dohányboltok egyikében a tulajdonos kávéházat rendezett be a sarkon bezárt presszó pótlására pluszbevétel reményében.

A telefontársaságok adatai szerint Milánó lakosainak 43 százaléka még mindig "túl nagy távolságot" tesz meg, vagyis nem a sarki boltba megy. A részben lezárt római Leonardo da Vinci repülőtéren készült felvételek is egymás hegyén-hátán szorongó utasokat mutattak az elrendelt legalább egyméteres biztonsági távolság helyett.

A március 8-án bevezetett „kijárási tilalom” óta több mint egymillió olaszt ellenőriztek az utcákon és közutakon. Több mint 50 ezer személy ellen indult feljelentés, mivel ok nélkül tartózkodott közterületen, vagyis nem munkavégzés, egészségügyi vagy más súlyos indok miatt ment el otthonról. Az adatok szerint a feltartóztatottak tetemes része idős ember, aki rövid sétára indul, hogy ne legyen egész nap otthon. A hatályos rendelkezések szerint a kiszabható bírság meghaladja a 200 eurót, de komolyabb szabálysértés esetén több hónap börtönt kockáztat a feleslegesen utcán tartózkodó - írja az MTI.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/92027/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?