Blogolj!

Európai koronavírus-körkép

Dorogi László

Általános tendencia, hogy mindenhol nő a koronavírus-fertőzöttek száma. A cseheknél csak a szájat és az orrot eltakarva lehet kimenni az utcára, Románia betiltotta a zárt téri rendezvényeket.

Fotó: Sky News

Nagy-Britannia

Száz fölé emelkedett szerdára az új típusú koronavírus okozta járvány brit halálos áldozatainak száma, a brit állami egészségügyi szolgálat délutáni bejelentése szerint az elmúlt egy napban 32 ember halt meg a megbetegedésben, valamennyien Angliában. Az Egyesült Királyság egészében eddig összesen 104 halottja van a járványnak, közülük 99-en Angliában haltak bele a betegségbe. A legfiatalabb halálos áldozat 45, a legidősebb 94 éves volt, valamennyiük krónikus betegségekkel küszködött fertőzése előtt.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyságban szerdáig 56 221 szűrést végeztek, és ezek eredményei között 2626 pozitív leletet azonosítottak, vagyis ennyi páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 betegséget okozó új koronavírust. Mindez azt jelenti, hogy egy nap alatt 676-tal emelkedett a hivatalosan azonosított brit esetek száma; ez eddig a legnagyobb napi növekedés.

Németország

A német szövetségi kormány globális műveletet indított a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt német állampolgárok hazaszállítására, a 30 bérelt utasszállító gépből álló flotta szerdára virradóra indult el első útjára. Ez lesz a német diplomácia történetének legnagyobb szabású hazaszállítási akciója, Heiko Maas külügyminiszter tájékoztatása szerint világszerte százezer német turista került szorult helyzetbe a járvánnyal kapcsolatos közlekedési korlátozások miatt - csak Egyiptomban 35 ezren vannak, és jelentős számú német turista keresi a hazajutás lehetőségét Marokkóból, a Dominikai Köztársaságból, a Fülöp-szigetekről és a Maldív-szigetekről is.

Az úgynevezett légihíd műveletre Németország 50 millió eurót (17,2 milliárd forint) különített el. A konzuli védelemről szóló törvény értelmében a hazaszállított németeknek utólag meg kell téríteniük a költségek egy részét. Az akció elindítása előtt, kedden a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki a világ valamennyi országára. Nyomatékosan eltanácsolták a német állampolgárokat a szabadidős, nem feltétlenül szükséges külföldi úttól, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte további súlyos korlátozásokkal kell számolni.

Németországban a Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint szerdán nap közben 9926 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 838 esettel több az előző esti 9088-nál. A járványban 26 ember halt meg, 12 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 6 Baden-Württembergben, 5 Bajorországban, 1-1 Hamburgban és Schleswig-Holsteinben. A Robert Koch járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler szokásos napi tájékoztatóján aláhúzta, hogy Németország még mindig csak a járvány elején tart, így a következő időszakban meredeken, exponenciálisan emelkedik majd a az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, továbbá a vírus okozta betegség súlyos, és halálos kimenetelű eseteinek száma is.

Angela Merkel kancellár szerda este televíziós beszédet intéz az ország polgáraihoz. Szokásos szilveszteri köszöntőit leszámítva ez lesz az első ilyen megnyilvánulása kormányfői munkája 2005-ös kezdte óta. Sajtóértesülések szerint nem jelent be újabb korlátozásokat, például kijárási tilalmat, hanem az eddigi intézkedések betartására kéri majd a lakosságot.

Románia

Románia szerdától betiltott minden beltéri - kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató - rendezvényt az új típusú koronavírus-járvány miatt, a kültérieket pedig legfeljebb száz ember részvételével engedélyezik, ha a résztvevők legalább egyméteres távolságot tartanak egymástól.

A vendéglátóhelyeken betiltották a helyben fogyasztást, de a drive-in típusú kiszolgálásra és a házhozszállításra nem vonatkozik a tiltás. Szerdától 14 napra leállították a légi közlekedést Spanyolország és Románia között, az Olaszország és Románia közötti légi közlekedés szüneteltetését pedig március 23-tól újabb 14 nappal meghosszabbítják. Romániában szerdáig 246 embernél mutatták ki a koronavírust, 3441-en vannak intézményesített, 23 679-en pedig otthoni karanténban. Romániában eddig nem volt halálos áldozata a kórnak, 19 fertőzöttet pedig gyógyultnak nyilvánítottak.

Csehország

"Éjféltől a köztereken mindenki csak eltakart szájjal és orral jelenhet meg, lehet ez védőmaszk, de bármiféle sál vagy kendő is"

- jelentette be Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter újságíróknak a kormányülés utáni sajtótájékoztatón, hozzátéve védőmaszkból általános hiány van az egész országban. Jan Hamácek belügyminiszter még szerda reggel is azt nyilatkozta, hogy a védőmaszkok használatát csak azután teszik kötelezővé, hogy vasárnap Kínából Prágába érkezik egy harmincmilliós szállítmány.

Andrej Babis miniszterelnök szerint a probléma hamarosan megoldódik, mert Kína mellett Prágának Vietnamban is sikerült vennie tízmillió maszkot.

"Amennyiben nem lesznek problémák a szállítással, hétfőtől kezdve minden héten egymillió arcmaszkot kapunk Vietnamból"

- közölte Babis. A kormány ugyanakkor úgy döntött, hogy délelőtt 10 és 12 óra között az élelmiszerboltokban csak a 65 évnél idősebb emberek vásárolhatnak.

"A csütörtökön életbe lépő intézkedés célja megkönnyíteni a nyugdíjasoknak a bevásárlást, és jobban védeni őket a koronavírustól"

- indokolta a döntést Babis. A cseh városok többségében már telefonon keresztül is lehet élelmiszereket, meleg ételt rendelni. Az időseknek ugyanakkor számos önkéntes civil szervezet vagy ad hoc csoport, például diákok, is igyekszik segítséget nyújtani a nehéz helyzetben.

Csehországban szerda délelőtt 464 fertőzöttet tartottak nyilván, hárman súlyos állapotban vannak, hárman pedig már meggyógyultak - közölte Adam Vojtech. A fertőzésgyanús embereket 36 laboratóriumban tesztelik. Eddig több mint 7600 személyt vizsgáltak meg.

Spanyolország

Spanyolországban több mint 2500 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki egy nap alatt - mondta Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi sajtótájékoztatóján szerdán Madridban. Tájékoztatása szerint ezzel 13719 az eddig regisztrált fertőzések száma, amelyből mintegy 1100 esetet gyógyultnak nyilvánítottak. Több mint 5700 embert kezelnek kórházban, 774-et intenzív osztályon. A betegségbe 558-an haltak bele.

A szakember elismerte, hogy pillanatnyilag sok egészségügyi intézményben küzdenek azzal, hogy nincs elegendő védőfelszerelés, de állítása szerint mindenhol napokon belül rendeződik a helyzet, ahogy folyamatosan érkezik az utánpótlás. Sajtóhírek szerint Kínából felajánlásként mintegy félmillió egészségügyi szájmaszkot szállítottak Spanyolországba.

VI. Fülöp spanyol király késő este rendkívüli televíziós üzenetet intéz a nemzethez, amelyre eddig mindössze egyszer volt példa, 2017-ben az alkotmányellenes katalán függetlenségi népszavazást követően.

(Forrás: MTI)

Címkék: koronavírus
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91987/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?