Blogolj!

Egyre valószínűbb a Trump-Biden párharc az elnöki címért

Dorogi László

Jó eséllyel Donald Trump és Joe Biden közül kerül ki az amerikaiak következő elnöke. A republikánusoknál már biztos, hogy a jelenlegi elnök lesz a befutó, a demokratáknál nagy fordulat kellene, hogy ne Biden legyen.

Fotó: ABC

Kedden a republikánusok és a demokraták is több államban tartottak előválasztást az Egyesült Államokban, ahol mindkét oldal szimpatizánsai voksoltak arra, akit szívesen látnának harcba szállni az elnökségért.

A republikánusok két államban, Floridába és Illionois-ban tartottak előválasztást, az ohiói szavazás viszont elmaradt, miután Mike DeWine kormányzó a koronavírus-járványra való tekintettel elrendelte a voksolás június 2-ára történő halasztását. A keddi előválasztások után Donald Trump több mint 1276 delegátus támogatását nyerte el, ez már elegendő ahhoz, hogy ismét ő legyen a Republikánus Párt elnökjelöltje a novemberi választáson. Trumpnak mindössze egyetlen vetélytársa volt az előválasztások során, de Bill Weld, korábbi massachusettsi kormányzó nem tudta megszorongatni az elnököt.

"Ez azt mutatja, hogy nagy a lelkesedés Donald Trumpért, s azt is mutatja, hogy a republikánusok egységesen felzárkóztak mögötte és intenzíven támogatják"

- fogalmazott Tim Murtaugh, a Trump-kampány szóvivője kedden este.

Az elnök a keddi előválasztások előtt 1141 küldött támogatását nyerte el, és csupán 135 további küldött bizalmára volt szüksége az elnökjelöltséghez. Floridában 122, Illinois-ban pedig 67 delegátust "szerzett", a két állam választási rendszere pedig olyan hogy "a győztes mindent visz", vagyis a delegátusokat nem osztják el az indulók között az eredmények szerint arányosan. Az első kommentárok emlékeztetnek rá, hogy Trumpnak az idén sokkal hamarabb sikerült elnyernie a jelöltséghez szükséges számú delegátust, mint 2016-ban. Akkor a május végén Észak-Dakotában tartott voksolás után vált nyilvánvalóvá, hogy ő lesz a republikánusok elnökjelöltje.

Mindeközben a demokraták is előválasztást tartottak Floridában, Illinois-ban és Arizonában, ahol az elnökjelöltségre pályázó Joe Biden - aki nem mellesleg Barack Obama egykori alelnöke - meghatározó győzelmet aratott. Bár az eredmények még nem véglegesek, az első adatok szerint Biden Floridában a voksok 61,6, Illionis államban pedig az 56,6 százalékát begyűjtve diadalmaskodott. Riválisa, Bernie Sanders vermonti szenátor Floridában 22,8 százalékos, Illinois-ban pedig 38,5 százalékos támogatottságot szerzett. E két államban összesen 432 delegátus sorsa dől el, ám mindkét helyen arányos a rendszer, vagyis az elért eredmények arányában osztják el a delegátusokat az indulók között. Az előválasztásokon és jelölőgyűléseken megválasztott küldöttek döntenek majd a nyári országos elnökjelölt-állító konvención a párt elnökjelöltjéről.

Arizonában az időeltolódás miatt közép-európai idő szerint csak reggel lesznek részeredménynek, de az exit pollok itt is Biden előnyét mutatják.

Az NBC televízió közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy a demokrata párti szavazók olyan elnökjelöltet szeretnének látni, aki képes összefogni, egyesíteni az országot. Joe Biden a Delaware államban található wilmingtoni otthonából interneten sugárzott beszédében kedden este békejobbot nyújtott a Bernie Sanderst támogatók táborának.

"Sanders szenátor és én talán nem értünk egyet a követendő taktikában, de közösek az elképzeléseink"

- fogalmazott.

A szakértők többsége úgy véli, a történtek után Bernie Sandersnek be kellene jelentenie, hogy feladja az elnökjelöltségért folytatott küzdelmet.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91955/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,Egyesült Államok,elnökválasztás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?