Blogolj!

Karanténban a lengyel kormány egy része

Ragnar Volarus

Karanténba vonult a lengyel kormány egy része, miután Michal Wos környezetvédelmi miniszter koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyult.

A lengyel kormányszóvivő korábbi közleménye szerint a miniszterek egy része a múlt keddi kormányülésen találkozott megfertőződött kollégájukkal. Azon az ülésen nem vett részt a koronavírus-járvány kezelésének irányításában döntő szerepet betöltő Mateusz Morawiecki kormányfő és Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter, s nem volt jelen a belügyi, a nemzetvédelmi, az igazságügyi és a kulturális tárca vezetője sem.

A karanténba helyezett miniszterek egyelőre ellátják feladataikat, első vírustesztjeik eredményét várhatóan még kedden közzéteszik.

Lengyelország már a hétvégén határzárat léptetett életbe, az iskolai oktatást már múlt csütörtökön felfüggesztették. A kormány azt kérte, hogy az emberek lehetőleg maradjanak otthon, a munkáltatók tegyék lehetővé a távmunkát. Hétfőn Mateusz Morawiecki a belföldi légiközlekedés leállításáról döntött, kilátásba helyezték a belföldi vonatjáratok korlátozását is.

A LOT lengyel légitársaság vasárnap óta állami támogatással, rendkívüli járatokkal szállítja haza a külföldön rekedt lengyelek tízezreit. Több órás várakozási időt jeleznek a közúti határátkelőkről, miután egészségügyi szűrést végeznek a hazatérőknél, akik ezt követően 14 napos házi karanténba kerülnek. A karantén feltételeit megszegőkre akár 5 ezer zlotys (mintegy 386 ezer forintos) pénzbüntetés szabható ki. Rendszeres ellenőrzésről, szükség esetén élelmiszer-ellátásról is ez ügyben a rendőrség, a katonaság, az önkormányzatok gondoskodnak.

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedés lengyelországi felbukkanása óta kedd reggelig 205 személynél mutatták ki a Covid-19 fertőzést, és öt idős ember halt bele a betegségbe.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91906/pics/lead_800x600.jpeg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?