Blogolj!

Elképesztően gyorsul a járvány Európában

Ragnar Volarus

Csak Olaszországban szombaton 3500 ember kapta el a vírust, 175 ember halt meg. Eddig összesen 1441 halott van, és a megbetegedések száma meghaladta a 21 ezret Itáliában.

De nem sokkal jobb a helyzet Franciaországban, ahol három nap alatt megduplázódott a koronavírusos fertőzöttek száma, ők jelenleg 4500 betegnél, 91 halottnál tartanak. 

Spanyolországban egy nap alatt 1500 új megbetegedést regisztráltak, amivel araányokat nézve majdnem olasz szinten vannak. Itt összesen 5703 betegről tudunk, de iszonyatosan gyorsul a megbetegedések száma.

Csehországban éppen ezekben az órákban országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány, mert vasárnap délelőtt már 231-re emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma, ami 42-vel több, mint szombat este - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.

Ausztriában vasárnap felszólították az osztrákokat, hogy vonuljanak házi karanténba, megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, és tovább korlátozták azon országok számát, amelyeknek az állampolgárai az országba léphetnek.

Szerbiában azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek a járvány visszaszorítása érdekében, az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg - számolt be az MTI. Aleksandar Vucic úgy fogalmazott, Szerbia mától háborúban áll egy láthatatlan ellenséggel, de a háborút meg kell nyernie.

"A harcot az idősekért, a szüleinkért és Szerbia jövőjéért vívjuk. A szüleink hoztak létre mindent ebben az országban, most minden segítséget meg kell adnunk nekik"

- mondta Vucic vasárnapi beszédében. A szerb kormány vasárnap este dönt azokról a lépésekről, amelyek a szükségállapot alatt lesznek érvényben, várhatóan bezárnak, vagy korlátozottan lesznek nyitva a kávézók, az éttermek, a szórakozóhelyek, a bevásárlóközpontok, és várhatóan csak az élelmiszerüzletek, valamint a gyógyszertárak maradnak nyitva. A blic.rs portál információi szerint az oktatási intézmények is bezárnak déli szomszédainknál, várhatóan már ki sem nyitnak a tanévben.

Szlovéniában is válságstábot állított fel a hétvégén a kormány, hétfőtől leállítják a vasúti és a tömegközlekedést is az országban. Az intézkedés átmeneti jellegű, a tömegközlekedés vasárnapról hétfőre fog leállni délnyugati szomszédunknál, csupán a taxik közlekedése megengedett, az is csak a legsürgősebb esetben. Jernej Vtrovec, infrastruktúráért felelős miniszter úgy fogalmazott, a tömegközlekedés leállítására azért volt szükség, hogy ezzel is fékezzék a koronavírus-járványt. Szlovéniában bezárják az éttermeket és a bárok sem nyithatnak ki, lesznek olyan városok, ahol azokat az üzleteket is bezárják, amelyek nem létszükségű termékeket árulnak. Szlovéniában szombaton halt meg az első koronavírusos beteg egy idősek otthonában.

Eközben Donald Trump kiterjesztette a teljes kontinentális Európát érintő beutazási tilalmat Nagy-Britanniára és Írországra is. Az elnököt egyébként tesztelték a vírusra és negatív lett az eredmény. Az Egyesült Államok már 49 államában van jelen a vírus.

Kínában és Dél-Koreában ellenben már lassul az új koronavírus-járvány terjedése, Ázsia több más országából többségében mérsékelt számú újabb megbetegedéseket jeleztek, számos esetben külföldről érkező vagy hazatérő embereknél.

Címkék: koronavírus
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91803/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?