Blogolj!

Úgy tűnik Svédországot is maga alá gyűri a járvány

Ragnar Volarus

Svédországban ami jó az az ABBA, az IKEA, a Volvo és a húsgolyó. Így hirtelen. Biztos akad még pár dolog, de ezekben a világ legjobbjai közé tartoznak. Ellenben a mostani járvány során tanúsított egészségügyi intézkedések miatt nincs mire büszkének lenniük. 

Az északi országban jelenleg 821 koronavírusos megbetegedést jelentettek, ebből egy beteg gyógyult meg, és két halálos áldozat van. Egymillió lakosra vetítve 81 a megbetegedések száma, amivel az északiak a 10 legérintettebb ország között vannak a világon.

Szombaton be is dobták a törölközőt, közölték, hogy a koronavírus-fertőzés szabadon terjed az ország lakosai között, ezért felhagynak a széles körű teszteléssel és a fertőzöttek számának napi közlésével. A rossznyelvek szerint viszont annyi történt, hogy kifogytak a tesztekből.

A Közegészségügyi Hatóság vezetője Anders Tegnell kijelentette: az intézkedések a fontosak, nem pedig a számadatok. Főleg, hogy valószínűleg már most is sokkal nagyobb mértékű a fertőzés, mint ahogyan azt gondolják. De ez mondjuk mindenhol így van a világon. 

A stratégiát a legjobb helyen, a főváros térségében már be is vezették, és egy hét alatt az egész országra kiterjesztik.

A nyakatekert gondolkodás bibliáját is tuti itt írták. A svédek nem zárják be az iskolákat, de csak azért, mert akkor a gyereket nevelő egészségügyi dolgozók nem tudnának dolgozni, vagy a nagyszülőkre bíznák a gyerekeiket, ami szintén nem lenne szerencsés.

Pedig a svédek nem bíznak az egészségügyben, már a járvány előtt túl volt terhelve több kórház sürgősségi részlege, előfordult 6-8 órás várakozás is. Remélem ezt sokan hallják. 

Ugyan a svéd média tudósításaiból is egyértelműen látszik, hogy Svédország az erősen érintett országok közé tartozik, ennek ellenére mégsem saját dolgukkal törődnek igazán. A legnagyobb svéd napilap hosszan foglalkozott annak az iráni-svéd egyetemistának a történetével, aki Magyarországon került karanténba koronavírus gyanújával, és aki az Instagramon részletesen beszámolt a szerinte méltatlan bánásmódról.

Az első svéd beteget január 31-én regisztrálták, egy jönköpingi kórházban lett pozitív a tesztje egy húszas éveiben járó svéd nőnek. A fiatal nő Vuhanból jött haza, ő az egyetlen Svédországban, aki azóta már meg is gyógyult. Mivel hazaérkezése után rögtön önkéntes karanténba vonult, nem lépett kapcsolatba senkivel, a svéd hatóságok bíztak benne, hogy nem terjed tovább a járvány.

Sokáig így is volt, a következő eseteket február 26-án jelentették Göteborgból. Egy harmincéves férfi Észak-Olaszországból tért haza, másnap öt újabb esetet regisztráltak. Innen már minden napra jutottak új esetek, a legtöbb svéd beteg olaszországi utazása során kapta el a vírust, vagy Olaszországból hazatért személlyel érintkezett, de akadt, aki Iránból jött haza, és olyan is, aki németországi üzleti útján fertőződött meg egy olasz kollégájától.

A vírus svédországi gócpontja egyértelműen Stockholm térsége, ahol az összes beteg mintegy fele található. De jelenleg Svédország huszonegy megyéjéből szinte kivétel nélkül mindegyik érintett. A vírus terjedése március első hetében gyorsult fel, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt az esetszám, kedden 96, szerdán 144, csütörtökön pedig 187 új megbetegedést regisztráltak. Pénteken 127 új esetet jelentettek. Ez gyors terjedés, de még "olaszországi  mértékű".

Az első svéd halálos áldozat március 11-én halt meg a Karolinska egyetemi kórházban, Stockholmban. A 70 éves betegnek a koronavírus-fertőzés mellett egyéb betegsége is volt.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91765/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?