Blogolj!

Nincs meglepetés, újra Orbant kérte fel a román kormányalakításra Iohannis

Dorogi László

A régi-új román miniszterelnök lehet az első román kormányfő, aki a külvilágtól elszigetelve, házi karanténban veszi át mandátumát, ugyanis ő és az ügyvivő kormány tagjai is elkülönítőbe vonultak a koronavírus-járvány miatt.

Fotó: eruactiv.com

Nem sokkal azt követően, hogy Florin Citu miniszterelnök-jelölt visszaadta megbízatását, ismét a jobbközép Nemzeti Liberális Párt elnökét, Ludovic Orbant bízta meg a kormányalakítással Klaus Iohannis román államfő pénteken. Citu tulajdonképpen egyenesen az egyszer már megbukott miniszterelnök kezébe játszotta a marsall botot visszalépésével, amit a koronavírus-válságra hivatkozva jelentett be.

Csitu van - a román VaciLaci az utolsó pillanatban hátrált meg

Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Florin Cîțu nyomott egy Botka Lászlót és szépen sutba dobta miniszterelnöki álmait. Az időzítés tökéletesre sikerült, tíz perccel azelőtt dobta be a törölközőt, hogy a román parlamentben elkezdődött volna az általa vezetett kormány beiktatásáról szóló szavazás. Az életben két dolog biztos: a halál és a hülye román politika.

Klaus Iohannis az alkotmány által megkövetelt kormányalakítási egyeztetéseket telekonferencia formájában folytatta le a parlamenti pártokkal, ugyanis időközben a Nemzeti Liberális Párt teljes vezetőségének és az ügyvivő kormány tagjainak is házi karanténba kellett vonulnia a koronavírus-járvány miatt.

Iohannis elmondása szerint minden politikai párt felelősen viszonyult a különleges helyzethez és megértették, hogy most nincs helye a politikai torzsalkodásnak, valamint ígéretet tettek arra, hogy a parlament rekordsebességgel - valószínűleg még szombaton - beiktatja az új kormányt.

Az államfő meglátásai szerint, a - parlament által február elején megbuktatott - Orban-kormány kiválóan ellátta feladatát, és a koronavírus-válsággal kapcsolatos óvintézkedéseket is idejében meghozta, így Romániában viszonylag kevesen - péntek délutánig 75-ön - kapták el a fertőzést.

"Ha most minden megváltozna (a kormány összetételében), semmi sem működne"

- jelentette ki Iohannis, aki szerint a román lakosság egészségének minél hatékonyabb védelme érdekében sürgősen teljes jogú kormányra van szükség.

Érdekesség, hogy a koronavírus-járvány közepette Ludovic Orban lehet az első olyan román kormányfő, aki a külvilágtól elszigetelve, házi karanténban veszi át mandátumát. Orban és az ügyvivő kormány tagjai azt követően vonultak elkülönítőbe, hogy a PNL egyik szenátora, aki az utóbbi napokban a pártvezetés több értekezletén is részt vett, pénteken koronavírussal fertőzöttnek bizonyult - írja az MTI.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91737/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?