Blogolj!

Koronavírus: brutálisan megugrott a fertőzöttek száma Olaszországban

Pintér M. Lajos

Ráadásul egy nap alatt csaknem kétszázan haltak meg.

Illusztráció: pixabay.com

Az elmúlt huszonnégy órában csaknem kétszázzal, 827-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint kétezerrel 12 462-re nőtt.

A bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 631-hez képest 31 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az ugyanekkor feljegyzett 10 149-hez képest 22,7 százalékkal nőtt. A gyógyultak száma valamivel több mint ezer.

Az utóbbi négy napban folyamatosan emelkedett a fertőzöttek száma: a pénteki még valamivel több mint ezerről már kétezer fölé emelkedett. Majdnem hatezer beteget kezelnek kórházban, több mint ezret intenzív osztályon. Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője kifejtette, hogy az elhunytak kilencvennyolc százaléka hatvan évnél idősebb volt, és más betegség miatt is súlyos volt az állapota.

A közegészségügyi hivatal (Iss) adatai szerint a következő két hét „döntő” lesz az olaszországi járvány terjedésében. A diagnosztizált fertőzöttek több mint fele hatvan éves, 62 százalék férfi, a harminc év alattiak aránya öt százalékon mozog.

Angelo Borrelli kijelentette, minden olasznak azt tanácsolja, maradjon otthon. Csak Lombardiában egy nap alatt 1300 új fertőzöttet regisztráltak. A tartomány kormányzója további szigorítást, a tömegközlekedés, a hivatalok és az üzletek leállítását szorgalmazta (az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, valamint az alapvető szükségleti cikkeket áruló újságos standok kivételével). Giuseppe Conte kormányfő nem zárta ki az óvintézkedések fokozatának további emelését. Döntést a következő órákban ígért. Ennek részleteit a termelés teljes leállítását ellenző gyáriparosok szövetségével és a szakszervezetekkel egyeztetik, melyek garanciákat kérnek a dolgozóknak. Számos üzletlánc már bezárta olaszországi pontjait a dolgozók egy részének elbocsátásával, a bezárt üzletek eladói, felszolgálói is ugyanezt kockáztatják.

Olaszországban sokak nemtörődöm magatartását félelemmel vegyes tudatosság váltotta fel: népszerű véleményformálók, énekesek, sportolók közösségi oldalaikon ismétlik a felhívást, hogy akinek nem muszáj, ne menjen utcára.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91661/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?