Blogolj!

Balhé Romániában: csendőröket küldtek a magyar határra

Pintér M. Lajos

A karantén ellen tiltakozó Olaszországból hazatérő román állampolgárok miatt mozgósítani kellett a román rendőrséget és csendőrséget a magyar–román határ több átkelőjén – írja romániai hírforrások nyomán az MTI.

Illusztráció: pixabay.com

Az Olaszország lezárása után Romániába tömegével hazatérő vendégmunkásokra 14 nap karantén vár, ám többségük erről csak a határon, többórás várakozás után értesült, így amikor szembesítették őket a karantén tényével, többen megváltoztatták a nyilatkozatukat, és azt állították már, hogy Németországból érkeztek – olvasható az Index összefoglalójában.

Azt írják: az Agerpres hírügynökség szerint a Kiszombor-Nagycsalád határátkelőhelyen 12 román állampolgár próbált hasonló trükközéssel bejutni, de a Maszol arról is ír, hogy Aradra hazatérő munkások is megtagadták, hogy a nadabi karanténba zárják őket. A helyzetet nehezíti, hogy a SpecialArad.ro helyi portál arról számolt be, hogy Olaszországból visszatérő románok egy csoportja elbarikádozta magát Nadab faluban, a karanténra kijelölt épületben, így a hatóságok nem tudják onnan kiemelni azt a férfit, akinek kedd este pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Mivel a határnál félreállított román állampolgárok ellenszegültek a román határrendészeknek, azoknak a rendőrség és csendőrség segítségét kellett kérniük a helyzet lecsillapítására.

Hasonló helyzet alakult ki a Digi 24 hírtelevízió szerint a Csanádpalota–Nagylak autópálya-határátkelőnél is, ahol 23 olaszországi vendégmunkás nem akarta elfogadni a karantén tényét, őket is a csendőrség és a rendőrség segítségével tudták csak lecsillapítani. Ők később a karanténbeli körülmények ellen is lázadtak, ezért a hatóságok átvitték őket egy másik orvosi vesztegzárra kijelölt épületbe.

A hírtelevíziók arról számoltak be, hogy sok hazatérő román megpróbálja kijátszani az óvintézkedéseket. Olyanok is voltak, akik komppal áthajóztak Görögországba, és Görögországon, Bulgárián keresztül próbáltak hazajutni országukba, a határnál pedig azt nyilatkozták, hogy Görögországból jönnek.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91622/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?