Blogolj!

Országos tisztifőorvos: folyamatosan tájékozódunk a cseh kollégáktól


Müller Cecília

Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy állandóan kapják az információkat azzal a két koronavírusos diákkal kapcsolatban, akik a napokban Budapesten is jártak.

Mint ahogy már korábban írtuk, február végén hazánkban is járt az a két lány, akit végül Prágában diagnosztizáltak koronavírussal. Jelenleg is ott kezelik őket.

Magyarországon is járt az a két beteg, akiknél koronavírust diagnosztizáltak Csehországban

Mint ahogy már mi is beszámoltunk róla, Csehországot is elérte a koronavírus , egyből három beteg esetében is pozitív lett a teszt. Kedd reggelre ez a szám ötre növekedett, köztük pedig két diáklány a napokban hazánkban járt. Egy amerikai és egy ecuadori egyetemista még február 24-én utazott Milánóból Bécsbe, majd onnan Budapestre, később pedig Prágába.

Müller Cecília elmondta:

az Európai Unió országai közötti gyorsriasztási rendszeren keresztül nem sokkal ezelőtt érkezett a szelektív, csak az érintett országoknak szóló üzenet a két diáklány esetéről. Gyors információcsere van az érintett országok között az ügyben. Ennek során fel kell deríteniük, milyen útvonalon, milyen eszközzel közlekedtek a diákok, mit csináltak, hol szálltak meg, kikkel kerülhettek szoros kontaktusba, és ennek alapján dönthetnek majd arról, milyen járványügyi intézkedések szükségesek.

Fontos megtudni, hogy a diákok magyarországi tartózkodásuk alatt mutatták-e a betegség tüneteit, mert ha nem, akkor "rendkívül alacsony a valószínűsége", hogy a környezetükben újabb beteget találjanak.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor ezredes hangsúlyozta, hogy továbbra sincs Magyarországon olyan ember, aki az új koronavírussal fertőződött volna meg és természetesen továbbra is szűrik az országba érkezőket. A schengeni külső határokon eddig 408, a repülőtereken 5715 embert vizsgáltak meg. Az információs zöld számokra 2041 hívás érkezett eddig, elektronikus levélben 688-an kértek tájékoztatást.

A Csehországban koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált két fertőzött diáklánnyal kapcsolatban elmondta, Magyarország a Külgazdasági és Külügyminisztériumon keresztül, valamint az európai uniós értesítési jelzőrendszeren keresztül szerzett tudomást az esetről.

(borító: Máthé Zoltán/MTI)

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91259/pics/lead_800x600.jpg
Csehország,járvány,koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?