Blogolj!

Orbán Viktor szövetségese alakíthat kormányt Szlovéniában

Pintér M. Lajos

A magyar miniszterelnök már gratulált is Janez Jansának.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Miniszterelnök-jelöltnek választotta a szlovén parlament kedden Janez Jansát, a Szlovén Demokrata Párt elnökét, aki várhatóan négypárti jobbközép kormányt alakít majd, miután hivatali elődje, Marjan Sarec kormányfő január végén lemondott tisztségéről. Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalán már gratulált is szoros szlovén szövetségesének.

Az MTI szerint a miniszterelnök-jelöltet a 90 tagú szlovén törvényhozás jelen lévő tagjai közül 52-en támogatták, és 31-en ellene szavaztak. A 62 esztendős Jansa ezzel felhatalmazást kapott a kormányalakításra. Az új kormánykoalíciót várhatóan alkotó négy párt – a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) – összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a törvényhozásban.

Jansának 15 nap áll rendelkezésére, hogy miniszter-jelöltjeit a parlament elé terjessze. A politikus a parlamenti vita előtt, még a délelőtt folyamán felszólalásában elmondta: ajtajuk továbbra is nyitva áll azok előtt, aki együtt szeretnének működni.

„Nem ígérek csodákat, csak munkát és erőfeszítéseket a közös jóért”

– hangsúlyozta.

A leendő kormány főbb programjai között említette az adminisztratív és bürokratikus akadályokat megszüntetését, valamint a befektetési kedv növelését Szlovéniában. Ami a demográfiai helyzetet és a fenntartható fejlődést illeti Jansa úgy vélte: a migráció nem megoldás a problémára, ha azt nem kíséri megfelelő integráció és asszimiláció.

„Azok, akik hozzánk jönnek, nem számíthatnak arra, hogy mi alkalmazkodunk hozzájuk, mi várjuk el tőlük, hogy elfogadják kultúránkat és viselkedésformánkat”

– mondta. A biztonsággal kapcsolatban jelezte: a jobbközép kormány szigorít a menekültügyi eljárásokon, megerősíti a rendőrséget és visszaállítja a sorkatonaságot hat hónapra.

Jansa eddig kétszer töltötte be a miniszterelnöki tisztséget, 2004 és 2008, valamint 2012 és 2013 között. Az új, átmeneti kormánya, miután megerősítést kap a parlamentben, a 2022-ben esedékes következő parlamenti választásokig marad hivatalban.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91264/pics/lead_800x600.jpg
Janez Jansa,Szlovénia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?