Blogolj!

Két héten belül megfékezik az olaszok a koronavírust

Pintér M. Lajos

Legalábbis ezt állítja a polgári védelmi hatóság vezetője.

Illusztráció: pixabay.com

Még hét-tizennégy nap kell, hogy az eddigi egészségügyi intézkedések megfékezzék a koronavírus fertőzés terjedését Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője szerint. A legfrissebb adatokat ismertető nyilatkozatában elmondta, hogy a járvány következtében elhunytak száma 52-re emelkedett, míg a pozitívnak bizonyult személyeké 1835. A fertőzöttek fele tünetmentes, a kórházban kezeltek 9 százaléka van intenzív osztályon. Tizennyolcan haltak meg az elmúlt 24 órában. A gyógyultak száma 142-re emelkedett, vasárnap óta hatvanhattal több a gyógyultak száma. Eddig Olaszországban több mint 23 ezer koronavírus-tesztet végeztek – összegez az MTI.

Angelo Borrelli úgy vélte, hogy a következő egy-két hétben az óvintézkedések hatásosak lesznek, vagyis a koronavírus-fertőzés terjedésének lassulását várják. A polgári védelem vezetője az észak-olaszországi Lombardia, Emilia Romagna és Veneto területén, az úgynevezett vörös és sárga zónában, bevezetett óvintézkedésekre gondolt, amelyek március 8-ig érvényesek. A térségben található a vesztegzár alá helyezett két terület, de az érintett tartományok egészében többek közt továbbra is érvényes az oktatási szünet, zárva tartanak a mozik, színházak, felfüggesztették a csoportos és tömegeseményeket. Angelo Borrelli hozzátette, hogy egyetlen észak-olaszországi térségben sem kritikus a kórházhelyzet, továbbra is képesek mindenkinek ágyat biztosítani.

Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) igazgatója Silvio Brusaferro hétfői nyilatkozata szerint a mostani hét máris „döntő” lesz a fertőzés megfékezésében. Brusaferro az olaszok együttműködését kérte az óvintézkedések tiszteletben tartásával. Az Iss fertőzőbetegségekre szakosodott szakértője Gianni Retta hangsúlyozta, hogy a koronavírusra pozitív személyek száma folyamatos emelkedése várható volt: vasárnap több mint 500 új beteget regisztráltak, az utóbbi huszonnégy órában újabb 258-t.

Az Ansa hírügynökség úgy értesült, a védelmi tárca nyolcvan kaszárnyában 6600 helyet tud biztosítani szükség esetére. A legtöbb beteg, több mint ezer, Lombardiában van, ahol Giulio Gallera jóléti tanácsos felszólította a 65 évnél idősebbeket, a következő 2-3 hétben ne menjenek ki az utcára. A vírusfertőzés ugyanis elsősorban az idősebbeket kényszeríti kórházba. Ezzel egy időben a tartományi testület újabb tagja bizonyult pozitívnak, Lombardia kormányzója már korábban önkéntes karanténba vonult.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91229/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?