Blogolj!

Szlovák választások - Tarolt az ellenzék, magyar képviselet nem jutott be a törvényhozásba

Ragnar Volarus

Bugár Béla „kiügyeskedte” a törvényhozásból a magyar képviseletet a szlovákiai választásokon, ahol taroltak az ellenzéki pártok és a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nyerte a nyolcadik parlamenti választást. Ezzel megelőzték a távozó kormány legerősebb pártját a Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokráciát (Smer-SD).  

Az eddigi parlamenti ellenzék második legerősebb pártja, az Igor Matovic vezette OLaNO a voksok 24,9 százalékát kapta. A felmérések rendre 10 százalékponttal kevesebbre mérték, tehát nagy most a döbbenet.

A leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette baloldali Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) a már összeszámolt szavazatok 18,5 százalékát kapta meg. Ez mintegy 10 százalékponttal kevesebb, mint négy évvel ezelőtti eredményük.

A harmadik helyet a Boris Kollár vállalkozó vezette, jobb-közép irányultságú Család Vagyunk (Sme rodina) párt szerezte meg, ők a voksok 8,2 százalékát kapták, többet, mint négy éve. A negyedik helyre az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó radikális párt, a Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) futott be, az ötödik helyet a két új, parlamenten kívüli liberális párt koalíciója, a Progresszív Szlovákia (Progresívné Slovensko) és az Együtt - Polgári Demokrácia (Spolu - obcianská demokracia) alkotta tandem szerezte, a hatodik helyen, 5,9 százalékkal jutott be a parlamentbe a távozó törvényhozás legerősebb ellenzéki csoportosulása, Richard Sulík klasszikus liberális pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), valamint az előző államfő, Andrej Kiska centrista liberális pártja, az Emberekért (Za ludí), amely a szavazatok 5,5 százalékát szerezte meg.

Ami viszont a legfontosabb és egyben legszomorúbb, hogy nem jutott be magyar képviselet a pozsonyi parlamentbe. A Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar lista a voksok 4,1 százalékát szerezte meg. Az MKÖ eredménye és a rájuk leadott voksok száma is magasabb, mint amennyit a választási párt legerősebb tagja, a Magyar Közösség Pártja (MKP) négy éve kapott, de ez a bejutásra - részben a viszonylag magas választási részvétel miatt - nem bizonyult elégnek. Amit viszont a Bugár Béla vezette szlovák-magyar vegyes párt, a Most-Híd produkált, az egészen katasztrofális. Bugár nagyon ügyesen elintézte, hogy 2,1 százalékig jusson a párt, ami kevesebb, mint egyharmada négy évvel korábbi eredményüknek. Így kell valamit tökéletesen leépíteni.

Ez azért marha jó, mert ugye nulla képviselete lesz a felvidéki magyaroknak a pozsonyi parlamentben. Az meg ugye egy nagy semmi. Mert ugyan a győztes OLaNO az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevet takarja, de a név ugye nem minden. Elég csak drága főpolgármesterünkre gondolni, aki nem éppen a karácsonyt hozta el Budapestre. Rá is sokkal inkább illik már a Mohácsi Gergely név. 

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/91155/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?