Blogolj!

Meghalt Hoszni Mubarak


Hoszni Mubarak, Egyiptom volt elnöke 2012 óta a klinikai halál állapotában feküdt a Maadi kairói katonai kórházban. Mubarakot az egyiptomi bíróság 2012. június 2-án a életfogytiglanra ítélte az arab tavasz tüntetéseinek vérbe fojtásáért ahol legalább 800 tiltakozót lőttek le. Az elnök szíve nem sokkal az ítélethirdetés után állt le.

Muhammad Hoszni Szájjid Mubarak 1928. május 4-én született egy kispolgári családban a Nílus-delta vidékén lévő Kafr-El Meselhaban. A középiskola után elvégezte az Egyiptomi Katonai Akadémiát, majd a Légierő Akadémián repüléstudományból szerzett fokozatot és pilótává is kiképezték.

1964-ben a Szovjetunióba delegált egyiptomi katonai delegáció vezetőjévé nevezték ki, 1972-től volt a légierő főparancsnoka volt és ő lett a háborúért felelős miniszter-helyettes is.

1973 októberében légimarshallnak nevezték ki. 1975-től Anvar Szadat államfő mellett elnökhelyettes volt. 1978-tól a hatalmat gyakorló Nemzeti Demokrata Párt másodtitkári posztját töltötte be.

1981-ben az Anvar Szadat ellen elkövetett halálos merénylet után Mubarakot nevezték ki Egyiptom elnökévé. A merénylet után rendkívüli állapotot vezettek be az országban, amelyet hatalma alatt végig fenntartott.

Mubarak a hadseregre támaszkodva pragmatikus, de diktatórikus politikát folytatott. Csak azok az ellenzéki pártok működhettek, melyeket ő engedélyezett, a vallásos iszlamista pártok működését nem tette lehetővé.

Összesen négyszer, 1987-ben, 1993-ban, 1999-ben és 2005-ben választották újra, hatalma alatt legalább hatszor próbáltak merényletet elkövetni ellene.

Kairóban 2011. január 25-én robbantak ki zavargások. Ezeket eredetileg Kaled Szaid, egy 2010 júniusi brutális rendőrakció áldozatának emlékére szerveztek. A Facebookon és a Twitteren szerveződő megmozdulás azonban hamar átcsapott Mubarak elleni tüntetésbe. Mubarak 2011 februárjában megbukott és lemondásra kényszerült.

2012. június 2-án a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, mert a fegyveres erők közbelésépése miatt a tüntetések 18 napja alatt 846 ember halt meg, legalább 6400-an pedig megsebesültek.

Címkék: egyiptom, mubarak
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90933/pics/lead_800x600.jpg
egyiptom,mubarak
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?