Blogolj!

Olaszország elkeseredetten harcol a koronavírussal (FRISSÜL)

Pintér M. Lajos

Az elmúlt napokban egyre több embert betegített meg az új koronavírus, többen meg is haltak. A járvány miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be. Cikkünk folyamatosan frissül.

Fotó: MTI/Mandiner

Beszámolónk folyamatosan frissül!

19.00: Leállhat a teljes olasz sportélet a koronavírus miatt

Észak-Olaszországot, vele együtt az olasz futballt is letarolta a hétvégén a koronavírus, de ez még csak a kezdet: a teljes sportéletet ellehetetlenítheti a járvány – írja elemzésében az Index.

A hévégén már több Serie A-s focimeccs elmaradt. A portál szerint a Gazzetta dello Sport úgy tudja, az olasz kormány még ma kihirdeti, hogy északon a sporteseményeket ugyan megrendezhetik a továbbiakban, de szigorúan zárt kapuk mögött. Csütörtökön az Inter a bolgár Ludogorecet fogadja Európa Liga-visszavágón. A 80 ezres San Siro-stadionban lesz a meccs, biztosan nézők nélkül. Hasonló várhat a vasárnapi Juventus-Inter bajnoki szuperrangadóra is, már ha egyáltalán lejátszhatják: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök múlt vasárnap este arról beszélt, megfontolják a sportesemények, így az összes hétvégi meccs törlését is. Az EL-t halasztani nem lehet a sűrű európai versenynaptár miatt.

Az olasz futballszövetség elnöke, Gabriele Gravina azt javasolta, hogy zárt kapuk mögött folytassák a bajnokságot, hogy ne zavarják meg ezzel a 2020-as Eb előtti felkészülést. Eközben a középső és a dél-olasz régió igyekszik szervezni a vírus elleni védekezést...

A helyzetet nehezíti, hogy a nyári futball-Eb miatt mihamarabb be kellene fejezni a bajnokságot, aminek jelenleg május 24-re van kiírva az utolsó fordulója. Utána június 12-én kezdődik az Európa-bajnokság, amelynek egyik helyszíne Róma – a nyitómeccs is itt lesz. Ha a koronavírus közbe nem szól. Nem csoda, hogy a liga a meccsek elhalasztása helyett inkább csak azok zárt kapussá tételét szeretné elérni. Az UEFA egyelőre nem nyilatkozik az Eb ügyében.

Az olaszországi Trieszt kapta a magyar válogatott részvételével zajló női vízilabda olimpiai selejtező rendezési jogát, március 8–15. között kell a meccseket lejátszani. Az Index szerint a FINA már gondolkodik alternatív helyszínen.

Májusban rendezik (rendezhetik) a háromhetes Giro d'Italia kerékpárversenyt, amely Budapestről indul. Mauro Vegni felel az összes verseny szervezéséért, hétfőn azt nyilatkozta, „aggódik” a helyzet miatt. A Giro budapesti rajtja és magyarországi szakaszai miatt Magyarország is érintett lehet. A vírus hatásai a száguldó cirkuszt is elérik. A Ferrari központja, Maranello és az Alpha Tauri (korábbi Toro Rosso) székhelye, Faenza ugyanis egyaránt északon van, a fertőzött területen. A két istálló jelenleg Barcelonában tartózkodik a teszteken, de az alkatrész-utánpótlással gondok lehetnek. A sí világkupában március 18–22. között Cortina d'Ampezzo rendezi a sorozat záróversenyeit a nőknek és a férfiaknak is, már ha a járvány nem gátolja meg...

17.00: Már hét halott van Olaszországban

Immár heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak – jelentette az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. A végleges adatokat a katasztrófavédelem a következő órákban közli.

Az utolsó beteg, egy 80 esztendős férfi a nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg. A vesztegzár alá helyezett Lodi térségéből származott. Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma. A legtöbb áldozatot Lombardiából jelentették, egy idős férfi Venetóban halt meg. A fertőzöttek száma meghaladja a 200-at, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak.

A halottak és fertőzöttek száma folyamatosan változik: a hivatalos adatokat az olasz katasztrófavédelem jelenti be minden délben és este, de a tartományok ezzel egy időben közlik saját adataikat is, amelyek nincsenek mindig összhangban egymással.

Az olasz hatóságok továbbra is a fertőzés „okozóját” keresik: több, Olaszországba januárban és februárban visszatért kínait ellenőriztek már, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek. Arra is választ keresnek, van-e kapcsolat a fertőzés két északolasz gócpontja, vagyis Veneto és Lombardia között.

Milánóban a metrójáratok majdnem üresen közlekednek, Torinó központja is leginkább szellemvárosra emlékeztet. A liguriai Genovában néhány pap a templomok helyett interneten misézik. Más észak-olaszországi városokban leállították a közös ebédet, vacsorát a szegénykonyhákon, ehelyett élelmiszercsomagokat osztanak. A Trenitalia olasz vasúttársaság bejelentette, hogy megtéríti a jegyárat annak, aki lemondja Észak-Olaszországba szóló utazását.

Románia után Horvátország is bejelentette, hogy ellenőrzi az észak-olaszországi térségből érkező utasokat. A Mauritius-szigeteken nem engedték leszállni egy repülőről az észak-olaszországi turistákat, a francia Lyonban egy olasz turistabusz észak-olasz sofőrjét vitték kórházi ellenőrzésre.

Az olasz kormány egyeztetést tervez a szomszédos országokkal. Giuseppe Conte miniszterelnök úgy vélte, a schengeni mozgásszabadság korlátozása nem jelent megoldást.

13:00: Már öten haltak meg Olaszországban

Lombardiában egy Caselle Landi-beli 88 éves férfi halt meg, miután több napja kórházban ápolták. Ő a koronavírus ötödik olaszországi halálos áldozata. Jelenleg 219 megbetegedést rögzítettek országszerte.

12:00: Budapesten és Debrecenben is szigorú a készültség

Mérik az új koronavírus olaszországi terjedése miatt az onnan közvetlenül érkező utasok testhőmérsékletét a budapesti és a debreceni repülőtéren - közölte az országos tisztifőorvos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Müller Cecília a koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében létrehozott operatív törzs ülését követően hangsúlyozta: Magyarországon továbbra sem regisztráltak koronavírus-fertőzött beteget. Ugyanakkor az észak-olaszországi járvány miatt új eljárásrendet alakítanak ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az európai járványügyi központ (ECDC) ajánlásai alapján, annak érdekében, hogy megőrizzék Magyarország vírusmentességét.

11:00: Kétszáz fölött az olasz fertőzöttek száma

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma - közölte a tartomány kormányzója Attilio Fontana egy hétfői rádióinterjúban.

Fontana adatai szerint egész Olaszországban már 200 fölött van a fertőzöttek száma. A többi beteget eddig Veneto, Emilia Romagna, Piemonte és a középolasz Lazio tartományban regisztrálták, de Trentinóban, Liguriában és Friuli-Venezia Giulia területén is egészségügyi készültséget rendeltek el. A koronavírus hét észak-olasz tartományt érint, ahol 30 millió ember él.

A betegek szinte kivétel nélkül olaszok: az első két fertőzött Olaszországban kínai turista volt, az a turista házaspár, akiket egy római szállodából még február elején szállítottak kórházba, azóta is kezelik őket, állapotuk javult. Az eddig ellenőrzött többi kínai nem bizonyult fertőzöttnek. Az olasz egészségügyi hatóságoknak nem sikerült azonosítaniuk, hogy ki hurcolta be a kórokozót. Olasz virológusok szerint a lombardiai gócpont a karantén alá helyezett területen Codogno kórházából indulhatott el, ahol az első betegen nem ellenőrizték a koronavírus fertőzést. Ez magyarázná, miért magas a lombardiai betegek között az orvosok és egészségügyi dolgozók aránya.

Elsőként egy 78 éves férfi halt meg a szintén vesztegzár alatt levő venetói Vo' Euganeo kisvárosban. A fertőzés kiindulópontját a helyi presszóba teszik, de nem sikerült azonosítani a legelső beteget, aki a vírust továbbterjesztette. Lombardiában hárman haltak meg, utolsóként egy 84 éves férfi Bergamo egyik kórházában.

Giuseppe Conte kormányfő meglepetését fejezte ki a fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt. Kijelentette, az olasz hatóságok azonnali január végi intézkedései ellenére, valami nem működött az egészségügyi ellenőrzési rendszerben.

Milánóban hétfőn délelőtt szokatlanul üresek voltak az utcák. Aki nem tudott maszkot beszerezni, sállal vagy kendővel fedte be orrát és száját. Aki tehette, nem szállt tömegközlekedési járműre. Több munkahely engedélyezte a távmunkát. Az érintett tartományokban a héten nincsen oktatás, a milánói állami egyetemet is lezárták, mivel ott naponta 40 ezer hallgató fordul meg, a még nyitott templomokban nem mutatnak be misét, a temetéseket szűk körben tartják, az esküvőket, ha lehet, elhalasztják. Felfüggesztették a nem életmentő orvosi beavatkozásokat. Lezárták a Milánó jelképének számító dómot, valamint a Scala operaházat. Zárva tart a velencei Szent Márk-bazilika is.

A dél-olasz Basilicata tartomány bejelentette, hogy karanténba helyezi az északról érkezőket. Ischia szigete visszavonta a korábbi intézkedéseket, hogy nem engedi be a Lombardiából, Venetóból és Kínából érkezőket. Rómában is lemondták az országos rendezvényeket, vásárokat, konferenciákat.

10.00: Négyre nőtt a halálos áldozatok száma

Meghalt a negyedik koronavírusos beteg is Észak-Olaszországban: a vírus másik három itáliai áldozatához hasonlóan a bergamói férfi is idős volt, egészségügyi állapota pedig rossz, instabil. A 84 éves férfi kórházban feküdt egy másik betegség miatt, mint azt az észak-olaszországi Lombardia régió hivatalos oldala jelentette.

Lombardia térségében egyébként eddig 150 koronavírusos esetről tudnak, Olaszországban pedig összesen 188-ról.

8:00: Vizsgálják a karanténba került magyar diákokat

Megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek – ezt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa mondta hétfőn a M1-en.

A főorvos szerint a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, a folyamatos egészségügyi felügyeletet, így addig valamennyien a kórházban maradnak.

Hangsúlyozta, nem azt kell nézni, hogy honnan érkeztek, hanem, hogy voltak-e veszélynek kitéve; a diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.

Arra is kitért, az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van. A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének. Nekik péntekig, illetve szombatig kell a kórházban maradniuk.

7:00: Ausztria nem engedi be az olasz vonatokat

Immár Ausztria sem engedi be a vonatokat Olaszországból a koronavírus miatt. Az osztrák hatóságok azért függesztették fel a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, mert vasárnap a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járaton két utasnál koronavírusos fertőzés tüneteit állapították meg.

Karl Nehammer osztrák belügyminiszter az ORF állami rádió szerint bejelentette: az Eurocity 86-os járat részét képező olaszországi vonatot vasárnap este még a határ olaszországi oldalán állították meg, miután két utasnál a fertőzés jelei mutatkoztak. A hírügynökségi jelentések szerint maga az olasz vasúti társaság tájékoztatta a megbetegedés tüneteiről az osztrák államvasutakat. A Brenner-hágó jelenleg zárva van a vasúti forgalom előtt.

Karintia vezetése egyébként már korábban azt javasolta a lakosoknak, hogy ne utazzanak a két észak-olasz tartományba, Lombardiába és Venetóba, ahol vasárnaptól az olasz hatóságok rendkívüli korlátozó intézkedéseket vezettek be a járvány terjedése miatt. Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vasárnaptól kéthetes vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további embereket tudnak karanténba helyezni.

Közben hétfő reggeli hírek szerint a vírussal fertőzöttek száma közben 155-re emelkedett Olaszországban, és eddig hárman veszítették életüket a koronavírus miatt, ők mind egyéb, súlyos betegségekben is szenvedtek.

6:00: Szellemvárosokká váltak az észak-olasz települések

Már több mint 130 betegről és három halálos áldozatról szólnak a jelentések Itáliából, melyet kezd maga alá gyűrni a Kínából kiindult koronavírus. Az elmúlt napokban egyre több embert betegített meg az új koronavírus (COVID-19) Észak-Olaszországban, szombaton a hatóságok az első, vasárnap a második és a harmadik halálesetről is beszámoltak. A járvány miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be, az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében lezárták az új koronavírus gócpontjait. Az érintett területeken a következő két hétben megtiltották a ki- és beutazást. Az intézkedés összesen mintegy 62 ezer embert érint.

Az észak-olaszországi szellemvárosokról készült videófelvétel azt mutatja, hogy az érintett településeken szinte teljesen megszűnt a forgalom a rendkívüli helyzet miatt.

Korábban írtuk:

A Külügyminisztérium óvatosságra int az észak-olaszországi utazásokkal kapcsolatban

Olaszország több északi tartományában is rendkívüli a helyzet a koronavírus miatt, ötvenezer ember került vesztegzár alá. Emiatt a Külügyminisztérium alapos megfontolásra és mérlegelésre szólít fel mindenkit, aki mostanában tervezne odautazni. Nemcsak az egészségügyi kockázat miatt, hanem a karantén esetleges bővítése miatt is kockázatos most Észak-Olaszországba utazni, ugyanis mint ahogy mi is megírtuk, a hatóságok nem zárják ki annak lehetőségét , hogy a karantén területét bővíteni fogják.

Karanténba kerülnek az Olaszországból hazatérő diákok

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Tizenegy magyar középiskolás diák, valamint egy kísérőjük és az autóbusz két vezetője kerül a Szent László Kórházba kéthetes elkülönítésre, miután ma este hazatérnek Észak-Olaszországból, ahol gyorsan terjed az új koronavírus - áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

Koronavírus: megszakítják a velencei karnevált

Újabb pofon Olaszországnak: a koronavírus gyors olaszországi terjedése miatt megszakítják a velencei karnevált. A hírt vasárnap jelentette be Luca Zaia, az északkelet-olaszországi Veneto tartomány kormányzója. Európa egyik leghíresebb karneválja elvileg keddig tartott volna. Zaia az olasz sajtónak hangsúlyozta, hogy drasztikus eszközökhöz kell folyamodniuk a járvány miatt, amely a karneváli események lemondása mellett "még több mást is" magába foglal.

Meghalt egy újabb koronavírusos beteg Olaszországban

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Egyre nagyobb a készültség Olaszországban, miután sajtóértesülések szerint vasárnap délelőtt már nagyjából száz körül volt a koronavírussal diagnosztizáltak száma az ország északi részén, sőt, már halálos áldozatai is vannak a járványnak.

Ötvenezer embert érint a karantén Olaszországban

Egyre komolyabb a helyzet Észak-Olaszországban a koronavírus miatt: olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a kivezető utakat, leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő a karanténra. Mint ahogy mi is megírtuk, szombat éjszaka óta több olasz tartományt is vesztegzár alá helyeztek a koronavírusos megbetegedések miatt.

Két olasz tartományban is karantént rendeltek el a koronavírus miatt

Az észak-olaszországi Lombardia és Veneto térségében is lezárják az új koronavírus gócpontjait. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ott élők a következő két hétben nem hagyhatják el a területet, és senki nem léphet be oda. A vesztegzár az északnyugati Lombardia tartományban a Lodi város térségében található tíz önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90858/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,Kína,koronavírus,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?