Blogolj!

Sanders rohamozhatja a Fehér Házat?

Pintér M. Lajos

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Bernie Sanders lesz a demokraták elnökjelöltje, a republikánus Donald Trump kihívója a 2020-as választáson.

Fotó: Facebook/Bernie Sanders

Nevadában, ahol a demokraták a héten, szombaton tartják a jelölőgyűléseket (caucus), a párt elnökjelöltségére pályázók elismerték, hogy Bernie Sanders győzhet, a többiek csak a második, harmadik helyért vetélkednek – jelentette internetes oldalán a Politico című amerikai lap.

Az újság értesülései szerint az elnökjelölt-aspiránsok magánbeszélgetésekben utaltak rá, a nevadai caucus győztese várhatóan Bernie Sanders vermonti szenátor lesz.

„Bernie Sanderst egyre nehezebb megállítani. Ellenfelei éppen Nevadában kezdenek számot vetni ezzel”

– írta a lap. A többi demokrata elnökjelölt-aspiráns szerint a vermonti szenátornak várhatóan nem sikerül a voksok egyharmadánál többet megszereznie, ez azonban elégséges lesz a győzelméhez, annyira töredezett a többiek támogatása. Az eredmény – a lap szerint – ünneplésre készteti Sanders híveit, és elgondolkodtathatja a vetélytársait a saját elnökjelöltségi esélyeiket illetően.

A legutóbbi felmérések szerint Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka korábbi polgármestere, aki a New Hampshire-i előválasztáson csupán pár százalékkal lemaradva lett második Sanders mögött, Nevadában és Dél-Karolinában is kifejezetten rosszul szerepel. Dél-Karolinában a nevadai jelölőgyűlések után, a jövő héten, február 29-én lesznek előválasztások.

A New Hamsphire-ben jó eredményeket és növekvő támogatottságot felmutató Amy Klobuchar minnesotai szenátor szintén lemaradt a felmérésekben Nevadában, viszont az elemzők szerint eddig gyászosan szereplő Joe Biden egykori alelnöknek jobbak a kilátásai.

A nevadai jelölőgyűléseket elemzők fontos megmérettetésnek tartják, mert az eddigi előválasztási folyamatban ez lesz az első olyan tagállam, ahol nagy lélekszámú spanyol ajkú lakosság él. Nevadában sem Buttigeg, sem Klobuchar nem örvend különösebb népszerűségnek – állítja az MTI.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90586/pics/lead_800x600.jpg
Bernie Sanders,Demokrata Párt,Donald Trump,Egyesült Államok,elnökválasztás,Republikánus Párt,USA,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?