Blogolj!

A legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki Nagy-Britanniában Dennis miatt

Ragnar Volarus

Alighogy elvonult Ciara, máris itt van a még durvább, Dennis névre keresztelt viharciklon. Ezért a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki Nagy-Britanniában, ahol 146 km/órás szélre, csaknem 150 mm-nyi esőre és országszerte áradásokra számítanak.

Az eddigi hírek szerint két ember halt meg, egyikőjüket a hatalmas szél a vízbe borította, egy kamaszfiú pedig az óriási hullámok ellenére bement a vízbe. Az ország területén több száz helyen adtak ki figyelmeztetést árvizek miatt, 30 ezren maradtak áram nélkül. A szél vasárnap csaknem 150 km/órás lökésekkel folytatja a tombolást, és újabb jelentős mennyiségű, 24 órán belül lehulló csaknem 15 centiméternyi esőre van kilátás. Utóbbi azért ad komoly aggodalomra okot, mert a talaj a Ciara miatt telve van nedvességgel, így komoly áradásokra is számítani lehet. 

A brit meteorológiai szolgálat „életveszélyre” hivatkozva – 2015 óta most először – a legmagasabb fokú, vörös riasztást adta ki Dél-Walesben

– írja a Daily Mail.

A leginkább veszélyeztetett területeken élőket evakuálják, sokakat vasárnap hajnalban telefonhívás ébresztett, hogy húzódjanak biztonságba. Az áradások miatt több utat és vasútvonalat is lezártak, a vihar okán több száz repülőjáratot töröltek. A Dennis jelenleg Wales térségét sújtja a legkomolyabban, miközben Észak-Írország és Skócia felé halad.

Amit tudni érdemes az európai viharciklonokról, hogy jóval nagyobb pusztítást végeznek mint egy hurrikán. A szélerősséget tekintve megegyezik egy 2-3-as hurrikánnal, ám míg a trópusi vihar 100 kilométeres körzetben produkálja a hurrikán erejű széllökéseket, addig a viharciklon „hatóköre” 1000 km is lehet.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90516/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?