Blogolj!

Szíria elismerte az örmény kisebbség elleni 1915-ös népirtást


A szíriai parlament népirtásnak minősítette csütörtökön az örmény kisebbség ellen az egykori Oszmán Birodalomban elkövetett első világháborús tömegmészárlást.

Ez a lépés az elemzők szerint tovább ronthatja az amúgy is feszült viszonyt Törökország és Szíria között. Az intézkedésről a szíriai parlament elnöke számolt be, és egyúttal elítélve

a népirtás megtörténtének tagadására, a történelmi tények torzítására irányuló kísérleteket. Ez az emberiség történelmének egyik legsúlyosabb bűncselekménye

– idézi az MTI a politikust. Az utóbbi napokban többször is heves harcok voltak a szíriai kormányerők és az országban beavatkozó török hadsereg között Idlíb tartományban.

A házelnök ezzel kapcsolatban történelminek nevezte a szíriai haderő ellenállását, amelynek célja megelőzni, hogy „felemelkedjen egy új ottomán szörnyeteg”.

Történészek szerint az első világháború alatt, 1915 áprilisától mintegy másfél millió örményt gyilkoltak le az Oszmán Birodalom területén. Ankara túlzónak tartja ezeket a számokat, és tagadja, hogy a gyilkosságokat módszeresen hajtották volna végre - emlékeztet az MTI.

Több európai uniós tagország törvényhozása fogadott már el hasonló határozatot. Amikor a német szövetségi parlament 2016-ban népirtásnak nevezte a történteket, Ankara válaszul hazarendelte a berlini török nagykövetet.

(borító: orientalista.hu)

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90394/pics/lead_800x600.jpg
háború,örmény népírtás,Szíria,Törökország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?