Blogolj!

Újra a hazáját védő Salvinire támad a balliberális szenátus

Pintér M. Lajos

Ilyen nincs, de, a jelek szerint Giuseppe Conte Itáliájában mégis van: elvehetik a volt belügyminiszter mentelmi jogát, és ügyészségi eljárásban vádolhatják meg, mert feltartóztatta a migránshajókat.

Fotó: Facebook/Matteo Salvini

A római felsőház szerdán határoz arról, megvonja-e Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga és a jobbközép koalíció vezetőjének mentelmi jogát, miután az ügyészség eljárást indított ellene a Gregoretti olasz katonai hajóval tavaly nyáron érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt. A szenátusban reggel kilenc óra után veszi kezdetét a vita a szenátor mentelmi jogának megvonásáról, és a felsőház tagjai előreláthatóan a délutáni vagy esti órákban szavaznak erről – jelenti az MTI.

Salvini a börtönt is vállalná Olaszország védelméért

A Liga elnöke kőkeményen odacsapott a bevándorláspárti baloldalnak: azt üzente, kész akár börtönbe vonulni a migránshajók megállításáért, de mindenáron megvédi Olaszországot. Olaszország védelmében és a római kormány tudomásával nem engedte partra szállni a migránsokat a volt belügyminiszter, Matteo Salvini. A Liga elnöke erről nyilatkozott az ellene indított újabb eljárásban a felsőház mentelmi bizottságának, egy időben a tartományi választási kampány elindulásával.A kormánytöbbség, vagyis az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az Élő Olaszország (IV) és a többi kisebb baloldali párt, korábbi bejelentéseik szerint készek Salvini mentelmi jogának felfüggesztésére. A Ligával szövetséges Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) újabb szavazást szorgalmaz majd, a Liga szenátorai pedig vagy tartózkodnak vagy kivonulnak az ülésteremből.

Elemzők szerint a szenátusi ülés kimenetele kiszámíthatatlan: ha a kormánytöbbség pártjai összefognak, Salvinit megfosztják mentelmi jogától. Az sem kizárt azonban, hogy a kormánypártok elkerülik, hogy bíróság elé állítva „hőst csináljanak” belőle, tovább növelve népszerűségét.

Matteo Salvini jelenleg Olaszország legnagyobb pártját, a Ligát vezeti, a felmérések szerint támogatottságban több mint tíz százalékkal megelőzi a PD-t, és több mint háromszor az M5S-et.

Más vélemények szerint Matteo Salvini bíróság elé állítása éppen a Liga támogatottságának csökkenéséhez vezethet. Sajtókommentárok rámutattak, hogy az eddigi parlamenti gyakorlattal szemben Matteo Salvini mentelmi jogát nem elsőfokú ítélet után, vagy más súlyos vád miatt akarják felfüggeszteni,

az ügyészség lényegében Salvini politikai döntései miatt indított eljárást.

A Gregoretti-ügyet a szicíliai Siracusa ügyészsége indította. A hajóval érkezett 131 migráns tavaly nyáron csak öt nap után kapott engedélyt a partraszállásra, miután más EU-tagállamok vállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini korlátozta a hajón lévők személyi szabadságát, visszaélt hivatali hatalmával, megsértette a nemzetközi konvenciókat. Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy a migránsok feltartóztatását a korábbi M5S-Liga kormánnyal és a miniszterelnökkel Giuseppe Contéval közösen rendelték el. Mentelmi joga esetleges megvonásával Matteo Salvinit nem állítják azonnal bíróság elé, mivel erről a majd kijelölt bírónak kell döntenie. Az eljárást a rendkívül lassú olasz igazságügy is hátráltathatja.

Ezzel egy időben a szicíliai ügyészség az Open Arms hajó miatt is eljárást kezdeményezett. A szenátus mentelmi bizottsága erről február 27-én hoz döntést. A Proactiva Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajója tavaly nyáron tizenkilenc napot töltött a nyílt tengeren, 164 emberrel a fedélzetén. Az Open Armsról többen vízbe ugorva igyekeztek partra úszni. Akkori belügyminiszterként Matteo Salvini nemet mondott a partraszállásukra a nem sokkal korábban bevezetett második migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedéseivel összhangban, amelyek tiltották a migránsokat szállító hajók olasz vizekre lépését és kikötését. Azokban a napokban zajlott az olasz kormányválság: Giuseppe Conte miniszterelnök augusztus 20-án jelentette be, hogy benyújtja lemondását. Ugyanezen a napon a kikötési engedélyt végül Luigi Patronaggio agrigentói ügyész rendelte el a hajón levők állapotára hivatkozva.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90324/pics/lead_800x600.jpg
Giuseppe Conte,Liga,Matteo Salvini,migráció,migránshajó,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?