Blogolj!

Demokrata előválasztás: Bernie Sandersé New Hampshire

Pintér M. Lajos

A vermonti szenátor nyerte meg a demokraták előválasztását az északkeleti New Hampshire államban kedden. A republikánusok itt is nagyon egyértelműen Trump mellé álltak.

Fotó: Facebook/Bernie Sanders

A választók 26,1 százaléka voksolt Bernie Sanders vermonti politikusra, míg a második helyen Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere végzett 24,2 százalékos szavazati aránnyal. Az előválasztás nagy meglepetése Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke: ők egyetlen delegátust sem szereztek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra. Amy Klobuchar minnesotai szenátor 19,8 százalékos szavazataránya mögött Warren 9,4 százalékos támogatottsággal a negyedik, Biden pedig a voksok 8,4 százalékával az ötödik lett.

Az összesen 24 delegátust küldő New Hampshire-ben Sandersnek hét, Buttigiegnak és Klobucharnak pedig hat-hat küldöttje lesz

– írja az MTI.

Az egy héttel ezelőtt tartott, botrányba fulladt iowai jelölőgyűlések végleges eredménye még mindig nem született meg. Iowában mind Sanders, mind Pete Buttigieg győztesnek mondta magát, a helyi Demokrata Párt vezetése Buttigieg győzelmét jelentette be, de a hírek szerint még mindig nem sikerült valamennyi voksot feldolgozni. Hétfőn este amúgy Sanders és Buttigieg egyaránt a szavazatok újraszámlálását kezdeményezte.

Trump tarolt - káoszba fulladt a demokraták előválasztása

Trump kampánymenedzsere szerint lefagyott a Demokrata Párt. Még egy jelölőgyűlést sem tudnak rendesen lebonyolítani - hogy akarnak így kormányozni? Az amerikai sajtó értetlenkedve fogadta hétfő este, hogy a Demokrata Párt késlekedik a jelölőgyűlések eredményeinek közzétételével. Óriási blamázsba futottak bele Trump lehetséges kihívói az iowai előválasztáson - jelenti az MTI.

Előválasztást tartottak közben New Hampshire-ben a republikánusok is. Az Iowában korábban több mint 96 százalékkal győző Donald Trump elnök itt a voksok 86 százalékával nyert, egyetlen kihívójára, a 74 éves William Weld, volt massachusettsi kormányzóra a szavazók 9,1 százaléka adta a voksát.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90327/pics/lead_800x600.jpg
Bernie Sanders,Demokrata Párt,Donald Trump,Egyesült Államok,elnökválasztás,Republikánus Párt,USA,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?