Blogolj!

Több mint száz amerikai katonának okoztak agysérülést az iráni rakéták

Pintér M. Lajos

Korábban Trump elnök csak annyit ismert el, hogy sokaknak fáj a fejük...

Illusztráció: pixabay.com

Százkilenc amerikai katona szenvedett könnyebb agysérülést a januári iráni támadásban Irakban – ezt a Pentagon jelentette be. A védelmi minisztérium hozzátette, a sérültek közül 76 katona már vissza is tért a szolgálatba.

A Blogstar is beszámolt róla, az iráni Forradalmi Gárda elitalakulata január 8-án hajtott végre rakétatámadást két olyan iraki katonai támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is tartózkodtak. Ez megtorlás volt Kászim Szulejmáni tábornok haláláért. A Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát dróntámadással likvidálták az amerikaiak. Washingtoni illetékesek akkor azt állították, hogy amerikai katonák nem sebesültek meg, és hasonlóképpen nyilatkozott Donald Trump amerikai elnök is, aki azt állította, hogy Washington éppen ezért nem indít megtorló akciót Teherán ellen.

Irán rakétacsapást intézett két amerikai bázis ellen

Irán rakétákat lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt Ain al-Aszad iraki légitámaszpontra, megtorlásul amiért Washington dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát. Egyúttal figyelmeztette az Egyesült Államokat és régióbeli szövetségeseit, hogy ne próbálják az iráni támadást megtorolni.

Január közepén jelentek meg az első hírek arról, hogy mégis voltak sérültek amerikai katonák között, de az első információk csak „agyrázkódásról” szóltak. Donald Trumpot a davosi Világgazdasági Fórumon is megkérdezték erről, ám az elnök annyit mondott: hallott róla, hogy néhány katona „fejfájástól szenved”, de szerencsére nincs komolyabb bajuk.

A hónap végén Mark Esper miniszter és Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője már azt mondta, hogy 34 katonát ápolnak traumás agysérüléssel. Ez általában súlyos agykárosodást jelent, de Esper és Milley hangsúlyozta, hogy „enyhe sérülésről” van szó, amelynek alig volt tünete, ezért nem diagnosztizálták azonnal. Ezt módosította most a Pentagon, hogy összesen 109 katonánál állapítottak meg könnyebb agysérülést. A tárca az MTI szerint nem kívánt további kommentárt fűzni az információhoz.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90254/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,háború,Irán,rakétacsapás,USA
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?