Blogolj!

Európa védőszentjévé nyilvánítanák a lengyel püspökök Szent II. János Pál pápát

Dorogi László

A lengyel püspöki konferencia szerint a közelmúltban senki nem tett annyiért Európáért, mint Szent II. János Pál pápa, ezért egyházdoktorrá és Európa társ-védőszentjévé nyilvánítanák.

Fotó: Magyar Kurír

Stanisław Gądecki érsek, a lengyel püspöki konferencia és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának alelnöke levelet intézett a világ püspöki karaihoz, amelyben arra kérte őket, támogassák a kezdeményezést. Gądecki korábban már megkapta Angelo Bagnascónak, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökének jóváhagyását, hogy a világ püspökeinek támogatását kérje a Szent II. János Pál pápát illető kezdeményezésben.

"II. János Pál kiemelte Európa felét a nemlétből, amelyet az ötvenes évek szovjet uralma eredményezett sok ember fejében. Azt gondolták, hogy Európa csak Németországból, Franciaországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból és a skandináv országokból áll. Megfeledkeztek arról, hogy az európai civilizációnak létezett egy másik fele, csodálatos örökséggel és ugyanazokkal a kulturális keresztény gyökerekkel"

- írja Stanisław Gądecki levelében.

"A lengyel pápa tisztában volt azzal, hogy a jelenlegi kulturális válság egy korszakos felhívás a bölcs visszatérésre közös történelmi örökségünkhöz, ami a kereszténység. Ilyen értelemben fontos védelmezője volt az európai értékeknek, amelyek a modern társadalom kitörölhetetlen alapját jelentik"

- teszi hozzá az érsek, kiemelve, hogy Szent II. János Pál pápa lelki és intellektuális világát a hagyomány és az újdonság közötti eredményes kiengesztelődés jellemezte.

"Wojtyła pápa öröksége a gondolkodás eltérő irányzatainak gazdag, sokoldalú és kreatív összegzése, amely a kinyilatkoztatáson alapul és hűséges a hit letéteményéhez. Gondolkodása valójában nagyon is modern, eredeti és kreatív, míg megmarad nemesen klasszikusnak. A hagyomány és a modernitás e nem könnyen megvalósítható egyensúlya sok frissességet hozott az Egyház életébe és ezen keresztül a tág értelemben vett kultúra, politika és tudomány világába"

- írja Gądecki.

Az érsek a levél végén meghívta a kezdeményezés támogatóit egy ünnepi szentmisére, amelyet Ferenc pápa május 17-én mutat be Szent II. János Pál születési centenáriumának előestéjén a Szent Péter téren.

Címkék: II. János Pál
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/90107/pics/lead_800x600.jpg
II. János Pál
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?