Blogolj!

Trump tarolt – káoszba fulladt a demokraták előválasztása

Pintér M. Lajos

Trump kampánymenedzsere szerint lefagyott a Demokrata Párt. Még egy jelölőgyűlést sem tudnak rendesen lebonyolítani – hogy akarnak így kormányozni?

Fotó: MTI

Az amerikai sajtó értetlenkedve fogadta hétfő este, hogy a Demokrata Párt késlekedik a jelölőgyűlések eredményeinek közzétételével. Óriási blamázsba futottak bele Trump lehetséges kihívói az iowai előválasztáson – jelenti az MTI.

Magyar idő szerint reggel 7-kor, New York-i idő szerint éjjel egykor még nem tudni, hogy ki nyerte a Demokrata Párt előválasztását Iowa államban, ami az első lépés volt annak eldöntésére, hogy ki lesz a demokrata elnökjelölt, aki novemberben megmérkőzhet a republikánus Donald Trumppal az elnökválasztáson. Állítólag technikai okai vannak a kínos káosznak.

A CNN hírtelevízió műsorvezetői feltették a kérdést: vajon mi lehet az oka a késlekedésnek, a Fox televízió pedig gyanakvással kommentálta a késedelmet. A jelölőgyűlések voksolásai után mintegy három órával a Demokrata Párt iowai szervezete közleményt adott ki, amelyben azzal magyarázta a késedelmet, hogy „alaposan ellenőrzik” az eredményeket.

Közben az egyes választókörzetek részeredményei megjelentek az amerikai sajtóban. Ezek Pete Buttigieg, az indianai South Bend volt polgármesterének előretöréséről számoltak be. Így például Marshalltownban – ahol 2016-ban Bernie Sanders vermonti szenátor aratott győzelmet – Buttigieg nyert 55 százalékkal, a második Bernie Sanders lett a szavazatok 45 százalékával, a harmadik helyen Elizabeth Warren massachusettsi szenátor végzett a voksok 29 százalékával. Dubuque városkában is Buttigieg nyert: a részeredmények 42 százalékos győzelméről számoltak be. A második helyen ott is Sanders, harmadikként pedig Warren „futott be”. Sajtóhírek szerint Buttigieg rendkívül népszerű volt a főváros, Des Moines egyes választókörzeteiben is.

Az eredményekre várakozva Amy Klobuchar minnesotai szenátor „erős eredményekről” beszélt hívei előtt, Joe Biden, az Obama-kormányzat egykori alelnöke pedig elemzők szerint szinte győzelmi jelentéssel felérő beszédet mondott. Éjjel Buttigieg kampányának vezetője „komoly aggodalmát” fejezte ki az eredmények elmaradása miatt, Joe Biden kampánycsapata pedig levélben kért „információkat és teljes körű magyarázatot” a történtekre.

A Demokrata Párt iowai vezetői éjjel újságírókkal közölték: a voksok összeszámolását nagyon lelassította, hogy kézzel számolnak meg minden egyes szavazatot. Később a párt újabb közleményt adott ki, amelyben már arra hivatkozott, hogy az eredmények „ellentmondásosak”, nyilvánosságra hozataluk ezért húzódik. A kommüniké azonban nem részletezte, hogy milyen jellegű ellentmondásosságról van is szó. A legfrissebb bejelentés már nem is kedden reggelre ígérte az eredményt, hanem úgy fogalmazott: ez „valamikor a keddi nap folyamán” várható. A Demokrata Párt iowai kommunikációs vezetője, Mandy McClure mindenesetre elmondta: a rendszert nem érte számítógépes támadás.

A CNN műsorvezetője arról beszélt: nem akarja azt sugalmazni, hogy elcsalják az eredményt, de mindenképpen furcsa a késlekedés. Elemzők emlékeztettek arra, hogy Iowa 99 megyéjében hétfőn este sem voksoltak sokkal többen, mint 2016-ban, továbbá a hétfői voksolás abban az értelemben még nem végeredmény, hogy az iowai pártkonvenció dönt majd a küldöttek személyéről.

A demokrata előválasztási blamázs kapcsán Brad Parscale, Donald Trump kampánymenedzsere azt posztolta, hogy:

„Lefagyott a Demokrata Párt. Még egy jelölőgyűlést sem tudnak rendesen lebonyolítani, és ezek akarnak kormányozni. Na nem, köszönjük szépen.”

A Republikánus Párt iowai hétfői jelölőgyűlésein (caucus) egyébként Donald Trump elnök lett a győztes a szavazatok 96,6 százalékával. Két vetélytársa, Joe Walsh egykori kongresszusi politikus és Bill Weld, Massachusetts állam volt kormányzója alig több mint 1-1 százalékos támogatottságra tett szert. A párt jelölőgyűlései – a Demokrata Párt híveiével ellentétben – titkos szavazással zajlottak, azaz a szavazócédulát egyszerűen el kellett helyezni az urnákban, így az egész folyamat egyszerűbb és gyorsabb volt.

„Óriási győzelmet arattunk Iowában”

– kommentált az elnök.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89954/pics/lead_800x600.jpg
Demokrata Párt,Donald Trump,elnökválasztás,Republikánus Párt,USA,választás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?