Blogolj!

Full pofátlanság: Románia félévi lakbérrel lóg Londonban

Pintér M. Lajos

Keleti szomszédainkat vajmi kevéssé zavarja a tisztesség, a becsület, hogy a jogról már ne is beszéljünk. A legfelsőbb bírósági ítéletre is fittyet hányva nem hajlandóak kifizetni a londoni nagyköveti rezidenciaként használt épület hat hónapnyi bérleti díját.

Illusztráció: pixabay.com

Nem aprózzák el a pofátlanságot a románok, akik elefántként közlekednek az európai diplomácia porcelánboltjában. Vagy azt hiszik, hogy a dáko-román kontinuitás elve alapján nekik mindent szabad. A The Times cikke szerint – melyet a Főtér.ro szemléz és elemez – nemes egyszerűséggel megtagadták, hogy kifizessenek hathavi lakbért egy nagyköveti rezidenciaként használt londoni épületért. Pedig már bírósági ítélet is született ezzel kapcsolatban, ami ugyancsak hidegen hagyja a jogállamiságot már az anyatejjel magukba szívó „bezzegbarátainkat”.

Történik mindez Európában, az Úr 2020. esztendejében.

A Hyde Parkban álló, 2,8 millió fontért vásárolt, öt hálószobás, impozáns épületért 75 ezer fontot kellene kiperkálni a pórul járt tulajdonosnak, Christopher Christosnak, aki havi 12 ezer fontért adta bérbe az ingatlant. A román nagykövetség 2008 áprilisától 2019 áprilisáig bérelte az épületet.

A Főtér.ro szerint a (jog)vita alapja, hogy a felek között állítólag született egy olyan megállapodás, miszerint a román nagykövetség az eredetileg megszabott határidőhöz képest fél évvel korábban felmondja a bérletet. A románok arra hivatkoznak, a nagykövet és a tulajdonos között amolyan „gentlemen’s agreement” született, amelyben utóbbi beleegyezett abba, hogy a bérleti szerződést az eredeti határidő előtt felbontsák. Az érintett tulaj viszont azért egyezett bele ebbe, mert biztos volt abban, hogy talál új bérlőt. Nem így történt, viszont a román nagykövet nem költözött ki: a szerződés 2019. áprilisi lejártáig az épületben lakott, pedig még 2018 decemberében felszólítást is küldtek neki, hogy költözzön ki, ha már a lakbért nem fizette. A tulajdonos ennek ellenére hiába kérte és hajtotta a pénzét, fityiszt mutattak neki válasz gyanánt: bottal ütheti a várva várt fontok nyomát...

Az egyre mocskosabb kötekedésben és pénzügyi vitában sem a körzet parlamenti képviselője, sem a bit külügyi hivatal nem tudott sikeresen közvetíteni, így a tulajdonos jogi útra terelte az ügyet. A legfelsőbb bíróság decemberben úgy döntött, hogy a román félnek fizetnie kell, sőt, 3600 font perköltséget is le kell szurkolni.

Önök szerint azóta fizetett Bukarest bárkinek is? Jól gondolják! Tanulság? Aki Romániának ad bérbe ingatlant, előre fizettesse ki a bérleti díjat. Mert bár fő a bizalom, de a barátság alapja mégis a pontos elszámolás...

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89981/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Királyság,London,Nagy-Britannia,nagykövetség,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?