Blogolj!

Tovább üti Salvinit a migránssimogató olasz kormány

Dorogi László

Matteo Salvini, korábbi olasz belügyminiszter szombaton jelentette be, hogy újabb ügyben kérelmezték mentelmi jogának megvonását, amiért tavaly nyáron nem engedélyezte az Open Arms spanyol civilhajó kikötését. A hajó fedélzetén 164 bevándorló tartózkodott.

Fotó: financialtimes.com

A Liga vezetője úgy fogalmazott, mindent megpróbálnak elkövetni azért, hogy megállítsák őt és az olasz embereket megijesszék, de megígérte, hogy nem fogja feladni a küzdelmet.

Az eljárási kérelmet a szicíliai Agrigento ügyészsége kezdeményezte a Proactiva Open Arms spanyol civilhajója miatt, ami tavaly augusztusban a dél-olasz sziget, Lampedusa vizein csaknem húsz napig várakozott 164 migránssal a fedélzetén. Az akkori belügyminiszter, Matteo Salvini nem engedélyezte a partraszállásukat a korábban bevezetett migrációs-biztonsági törvénycsomag intézkedései értelmében. Ez a csomag tiltotta meg a migránshajók olasz vizekre lépését és kikötését.

A hajónak végül Luigi Patronaggio, agrigentói ügyész adott kikötési engedélyt, a hajón lévők egészségi állapotára hivatkozva. Az ügyész a migránsok személyi szabadságának korlátozása és hivatali hatalommal való visszaélés miatt szorgalmazott akkor eljárást Salvini ellen, amit a hivatalban lévő és volt kormánytagok fölötti illetékes, miniszteri bíróság is megerősített. Az eljárási szokás szerint a kérelmet a bizottság véleményezi és továbbítja a szenátusnak.

Korábban Siracusa ügyészsége is hasonló ügyben indított eljárást Salvini ellen a Gregoretti olasz katonai hajóval kapcsolatban. Azzal a hajóval 131 bevándorló érkezett az olasz partokhoz és öt napig nem kapott engedélyt a kikötésre, csak miután EU-s tagállamok felvállalták átvételüket. Az ügyészség szerint Salvini ebben az esetben is korlátozta a hajón tartózkodók személyi szabadságát, visszaélt hivatali hatalmával és megsértette a nemzetközi konvenciókat.

Salvini harminc oldalas feljegyzést nyújtott be, amelyben hangsúlyozza, hogy a migránsok feltartóztatásáról a korábbi kormánykoalíció, az Öt Csillag Mozgalom és a Liga a kormánnyal, valamint Giuseppe Conte miniszterelnökkel közösen döntött.

A jelenlegi kormányerők, az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) Matteo Salvini bíróság elé állítását támogatták, a mentelmi bizottság január 20-i üléséről azonban távol maradtak, miközben a Liga – Salvini kérésére – a mentelmi jog megvonására szavazott. A végső döntést a szenátus hozza meg. Matteo Salvini korábban többször kijelentette, hogy készen áll bíróság elé állni, mivel tudja, hogy az olasz nép mellette áll.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89845/pics/lead_800x600.jpg
Matteo Salvini,migráció,migránshajó,Olaszország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?