Blogolj!

Brexit-dominó: széthullhat az Egyesült Királyság

Pintér M. Lajos

Kétséges az egység jövője – állítja a szakértő.

Illusztráció: pixabay.com

Komoly kérdés, hogy a brit állam egysége fenn tud-e maradni, miután az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból

– ezt Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára mondta az M1-en.

A szakértő rámutatott:

Észak-Írország és Skócia is kritikus pontjává vált az Egyesült Királyságnak, amely péntek éjfélkor távozik az Európai Unióból.

Brexit-csavar: a skótok foggal-körömmel ragaszkodnak az EU-hoz

Ha Nagy-Britannia tényleg kilép végre, Skócia faképnél hagyhatja az Egyesült Királyságot, és azonnal jelentkezik az Európai Unióba. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint ha Skócia függetlenné válik, megpróbál önálló tagországként újból belépni az Európai Unióba (EU).

Egedy Gergely szerint a Brexit folyamatának ezzel még messze nincs vége. Most kezdik majd kidolgozni, hogy az Egyesült Királyság milyen kapcsolati formában működjön együtt a továbbiakban az Európai Unióval – idézi az MTI. Példaként említette, hogy általában a nagy gazdasági egyezményeket több év alatt dolgozták ki. Nagy-Britanniának erre 11 hónapja van, ami az unió szerint sem elég idő – húzta alá.

Korábban többször megírtuk: a skót miniszterelnök, Nicola Sturgeon új függetlenségi népszavazásért küzd, mert álláspontja szerint akarata ellenére nem rángathatják ki Skóciát az unióból. A politikus azért harcol, hogy a függetlenné váló Skóciát felvegyék az EU-ba. Törekvéseit eddig sikerrel blokkolta Boris Johnson brit miniszterelnök, aki hallani sem akar a skót népszavazásról. Ez persze a saját szempontjából érhető is annak a tükrében, hogy több elemző arra figyelmeztet: a skótok függetlenedése dominóeffektust indíthat el, hiszen később Észak-Írország, sőt Wales is kiválhatna az Egyesült Királyságból.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89738/pics/lead_800x600.jpg
Boris Johnson,Brexit,Egyesült Királyság,Európai Unió,Nagy-Britannia,Nicola Sturgeon,Skócia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?