Blogolj!

Több kínai városban közlekedési zárlatot vezettek be a koronavírus miatt


Kilenc közép-kínai város érintett abban a közlekedési zárlatban, amit a vírus megfékezése érdekében vezettek be.

A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. A járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett.

A kínai pénzügyminisztérium egymilliárd jüan (közel 44 milliárd forint) segélyt nyújtott a tartománynak a helyzet kezelésére. A Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik - írja az MTI.

A legújabb híradások szerint a vírus szerdán Hupejen kívül is áldozatot szedett: egy 80 éves férfi halt bele a fertőzés okozta betegségbe a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban. A férfi előzőleg két hónapon keresztül Vuhanban tartózkodott, ahol rokonait látogatta meg - írta a Hopej Zsipao című helyi pártlap, hozzátéve: a férfivel közeli kapcsolatba került 76 embert karantén alá helyezték, de egyelőre egyiküknél sem észleltek a fertőzésre utaló tüneteket.

Ellenőrzik a lakosságot, bezárnak az iskolák

A főváros több lakónegyedében ellenőrzést tartanak és felméréseket készítenek azzal kapcsolatban, hogy a közelmúltban ki volt Vuhanban, fogadtak-e onnan érkező vendéget, tapasztaltak-e bármilyen betegségre utaló tünetet.

Kínában most szünet van a holdújévi ünnep miatt, amit január végéig meghosszabbítanak országszerte több óvodában, iskolában, felsőoktatási intézményben. A Hupej tartományban működő összes tanintézmény és óvoda - egyelőre határozatlan időre - bezárt. A járvány gócpontjának számító Vuhan az ország egyik legfontosabb kutatási és felsőoktatási központja, a 11 milliós város csaknem 90 egyetemi intézménynek ad helyet.

Csütörtök estig Kínában 830 fertőzöttet diagnosztizáltak, míg a halálos áldozatok száma 25-re emelkedett.

(borító: MTI/AP/Kin Cseung)

Címkék: Kína, koronavírus
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89408/pics/lead_800x600.jpg
Kína,koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?