Blogolj!

Brexit-finisbe léptek a britek, forronganak a skótok

Dorogi László

Szerda este lezárult az Egyesült Királyságban a brexit-megállapodás törvénybe iktatását célzó parlamenti tárgyalás. II. Erzsébet királynő is áldását adta a kilépésre.

Fotó: Reuters

Az Egyesült Királyság átlépte a brexit célvonalát - jelentette ki Boris Johnson brit miniszterelnök, miután hivatalossá vált, hogy Nagy-Britannia jövő pénteken végleg és végérvényesen kilép az Európai Unióból. A brexit-megállapodást törvénybe iktatásáról intézkedő jogszabály hamarosan életbe lép, most már tényleg úgy tűnik, hogy nincs visszaút.

Az MTI beszámolója szerint Boris Johnson csütörtök hajnalban közzé adott nyilatkozatában hangsúlyozta, az a tény, hogy a parlament elfogadta a brexit-törvényt, azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság január 31-én biztosan távozik az EU-ból. A miniszerelnök szerint a brexit után az Egyesült Királyság egységes országként halad tovább.

Kijelentésével nem is annyira burkoltan a skót kormánynak pörkölt oda, ugyanis Skócia népszavazást sürget az ország függetlenedéséről, ám Johnson erről hallani sem akar. Nicola Surgeon skót miniszterelnöke úgy fogalmazott, Skócia nem engedheti meg magának, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London kirángassa az EU-ból. A BBC-nek adott korábbi nyilatkozatában leszögezte, meggyőződése, hogy Skócia független országként viszonylag rövid időn belül visszatérhetne az unióba.

Boris Johnson ezzel szemben úgy fogalmazott, voltak olyan időszakok, amikor úgy tűnt, hogy soha nem lépik át a brexit célvonalát, de ezt most sikerült megtenniük, ez pedig szerinte kitűnő lehetőséget ad az Egyesült Királyság számára, hogy maga mögött hagyja az elmúlt három év gyűlölködését és megosztottságát, és a ragyogó, izgalmas jövőre összpontosítson.

A kilépési megállapodást Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Boris Johnson kormányfő várhatóan már a következő napokban aláírja. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint az Európai Parlament január 29-én szavaz a kilépési megállapodásról.

Johnson hivatala arról tájékoztatott, amint az összes formális jogi aktus befejeződött, Dominic Raab brit külügyminiszter aláírja a brexit-megállapodás ratifikációs okmányát, amelyet Brüsszelben még a kilépés napja előtt letétbe helyeznek.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89340/pics/lead_800x600.jpg
Boris Johnson,Brexit,Egyesült Királyság,Európai Unió,Skócia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?