Blogolj!

Egyre súlyosabb a helyzet a világszerte terjedő koronavírus miatt


Az utóbbi egy napban 17-re emelkedett, vagyis majdnem megduplázódott Kínában a tüdőgyulladást okozó új koronavírusban elhunytak, valamint 470-re nőtt a fertőzöttek száma - közölték Hupej tartomány tisztségviselői.

A járvány már Kína 13 régióját elérte. A betegség halálos áldozatainak száma akkori adatok szerint kilenc volt a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban.

A helyzetet nehezíti, hogy az országban pénteken munkaszüneti nap lesz a holdújév miatt, így jelentősen emelkedik az utasforgalom. A január 10. és február 18. közötti időszak számít idén az évente változó dátumú ünnep miatti utazási csúcsszezonnak. Ezalatt várhatóan mintegy 3 milliárd alkalommal kelnek útra az emberek országszerte különféle közlekedési eszközökön. Vuhanban óvintézkedések léptettek életbe: a repülőtéren és vasútállomásokon ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét, és karanténba helyezik mindazokat, akiknél lázas tüneteket tapasztalnak.

Karantén és fokozott készültség

A vírust időközben a különleges közigazgatási státusszal rendelkező Makaóban és Hongkongban is kimutatták. Ahogy Ausztráliában, úgy Hongkongban is karanténba helyezték a pácienst.

Világszerte fokozott ellenőrzést végeznek a reptereken ami elsősorban a Kínából érkező utasokat érinti. A fertőzés lehet, hogy már Mexikót is elérte: Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szokásos szerda reggeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy vizsgálnak egy lehetséges esetet. Az orosz hatóságok is vizsgálnak egy gyanús esetet. Koraeste a RIA Novosztyi hírügynökség jelentette, hogy Szentpéterváron kórházba került egy Kínából érkezett orosz férfi akut légúti vírusos fertőzés gyanújával.

Egyre több ország érintett

Míg Oroszországban és Mexikóban még folynak a vizsgálatok, addig az Egyesült Államokban kedden bejelentették, hogy Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent, Észak-Korea pedig szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását.

A vírus terjedése a sporttevékenységet is érintette. A 2020-as olimpiai játékok egyes, Vuhanban megrendezendő, ökölvívó selejtező mérkőzéseit le kellett mondani, míg a női labdarúgó selejtező helyszínét át kellett helyezni Nancsingba.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerdán tanácskozik a koronavírusos megbetegedések terjedéséről, és várhatóan dönt a közegészségügyi rendkívüli állapot kihirdetéséről.

(MTI)

Címkék: koronavírus
https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89321/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?