Blogolj!

Megvan az Iszlám Állam új vezére


A The Guardian információi szerint az Iszlám Állam terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át a meggyilkolt Abu Bakr al-Bagdadi helyét a szervezet élén. A brit napilap friss hírszerzési értesülésekre hivatkozik. 

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az Iszlám Állam röviddel Bagdadi októberi halálát követően új kalifát nevezett ki Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasi személyében. Nevét azonban elemzők és szakértők még sohasem hallották, és egyesek azt is megkérdőjelezték, hogy valóban létezik.

A The Guardian két meg nem nevezett hírszerzési ügynökség tisztviselőire hivatkozva azt írta, hogy a szervezetet valójában Szalbi vezeti. Szalbi az Iszlám Állam egyik alapítója és ideológusa, és az iraki türkmén kisebbség tagja.

A terrorszervezet vezetőségében azon kevesek közé tartozik, akik nem arab származásúak. A férfi a Moszuli Egyetemen diplomázott, és kulcsszerepet játszott a dzsihadisták által eretneknek tartott iraki jazidi kisebbség elleni népirtásban - írja az MTI a brit napilap nyomán. 

Donald Trump megerősítette: meghalt az Iszlám Állam vezetője

Ahogy már korábban beszámoltunk róla , az most bebizonyosodott: meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. Ezt maga Donald Trump jelentette be vasárnap. Tegnap este az Egyesült Államok igazságot szolgáltatott a világ első számú terrorista vezérének - mondta az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón. ha NEKED is számít a vélemény.

Szalbi 2019 augusztusa óta szerepel a legkeresettebb terroristák amerikai listáján. Washington 5 millió dollárt (körülbelül 1,5 milliárd forintot) ajánlott a férfi nyomravezetőjének. Az amerikai külügyminisztérium eddig is Bagdadi egyik lehetséges utódjaként tartotta számon őt.

(Borító: szabadmagyarszo.com)

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89209/pics/lead_800x600.jpg
Iszlám Állam,Terrorizmus,vezér
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?