Blogolj!

Ukrajnába küldik az iráni hadsereg által lelőtt repülőgép feketedobozait


Irán Ukrajnába küldi a hadseregük által január 8-án véletlenül lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait - jelentette szombaton a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség egy helyi légügyi tisztségviselőre hivatkozva.

Megpróbáljuk kinyerni az adatokat a feketedobozokból Kijevben Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok szakértelmének felhasználásával

- idézi az MTI a Tasznim Haszan Rezaifárt, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatóját. Ha ez az erőfeszítés nem jár sikerrel, akkor a feketedobozokat Franciaországba küldik.

Kanada - amelynek 57 állampolgára vesztette életét a szerencsétlenségben - miniszterelnöke, Justin Trudeau pénteken felszólította Iránt, hogy küldje Franciaországba a repülőgép feketedobozait, mert ott rendelkeznek a súlyosan megrongálódott adatrögzítők alapos vizsgálatához szükséges eszközökkel.

Az MTI szerint az ukrán főügyészi hivatal szintén pénteken közölte:

azzal a kéréssel fordultak Iránhoz, hogy adja át az ukrán szakértőknek a MAU ukrán légitársaság tévedésből lelőtt utasszállító repülőgépének feketedobozait, amelyek a gép repülési adatait, illetve a pilótafülkében elhangzó beszélgetéseket hivatottak rögzíteni.

A Teheránból Kijevbe tartó ukrán járat január 8-án zuhant le, nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai, irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.

Irán többnapi tagadás után január 11-én beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal az utasszállító gépet.

(Borító: MTI - EPA - Abedin Taherkenareh)

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/89085/pics/lead_800x600.jpg
hadsereg,Irán,repülőgép,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?