Blogolj!

Várhelyi Olivér húzhatja be Észak-Macedóniát az unióba

Pintér M. Lajos

Szkopje EU-s elkötelezettsége iránt semmi kétség. A magyar biztos gőzerővel dolgozik a csatlakozás ügyén: a balkáni bővítés számára ugyanis nem tabu, hanem prioritás.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI

Az észak-macedón belpolitikai helyzetről, valamint Szkopje uniós elkötelezettségéről tárgyalt Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos és Sztevo Pendarovszki, Észak-Macedónia államfője. Az uniós biztos Szkopjéban leszögezte: véleménye szerint Szkopje készen áll az uniós tárgyalásokra.

Sztevo Pendarovszki megerősítette, országa továbbra is elkötelezett az euroatlanti integráció mellett. Reményének adott hangot, hogy Észak-Macedónia nagyon rövid időn belül a NATO teljes jogú tagjává válhat, és a többszöri halasztás után végre megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Brüsszel és Szkopje között.

Az államfő rámutatott, hogy a nyugat-balkáni ország legfontosabb stratégiai célja az európai uniós tagság, és ebben a legtöbb politikai szereplő egyetért, és az állampolgárok jelentős többsége is támogatja az EU-csatlakozást. Reményének adott hangot, hogy az Európai Unió márciusig véglegesíti a csatlakozási folyamat új módozatát, és megkezdődhetnek a tárgyalások országa és Brüsszel között.

Az Oliver Szpaszovszki megbízott kormányfővel folytatott megbeszélést követően a bővítési biztos közölte: jó hírei vannak, a Nyugat-Balkán európai integrációja folytatódik, az új összetételű Európai Bizottság számára „a bővítés nem tabu, hanem prioritás”. Mint mondta, véleménye szerint Albánia és Észak-Macedónia készen áll az uniós tárgyalások megkezdésére. Kiemelte, hogy Szkopje számos dolgot megtett a csatlakozás megkezdése érdekében, a Görögországgal folytatott három évtizedes névvita lezárást pedig történelminek nevezte.

A megbízott kormányfő rámutatott, hogy országa csalódott volt, amikor nem kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások tavaly ősszel, és előrehozott választást is azért tartanak, mert a kormány számos intézkedést hozott az uniós tagság érdekében, erőfeszítései pedig viszonzatlanok maradtak. Mindazonáltal reményének adott hangot, hogy az EU hamarosan kijavítja a stratégiai hibát, amit elkövetett, és kijelöli a csatlakozási tárgyalások megkezdésének az időpontját.

Várhelyi Olivérnek szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosként ez volt az első hivatalos útja, az Európai Bizottság új testülete hétfőn tette le esküjét. A bővítési biztos szerdán Talat Xhaferi házelnökkel, illetve a két legnagyobb párt, a kormányzó Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség, valamint az ellenzéki Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) elnökével is találkozott, hogy az ország európai jövőjéről tárgyaljon. Szkopjéból Tiranába utazik, Észak-Macedónia mellett ugyanis Albániával is hamarosan megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások – jelenti az MTI.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88965/pics/lead_800x600.jpg
Balkán,Európai Unió,Várhelyi Olivér
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?