Blogolj!

Kapitális hiba volt az ukrán gép kilövése, Irán forrong

Dorogi László

Színt vallott szombaton az iráni hadsereg, persze nem volt más választásuk. Videofelvételekből kiderült, ők lőtték ki szerda hajnalban Teherán közelében azt az ukrán gépet, amelynek mind a 176 utasa életét veszítette a merényletben.

Irán lőtte le az ukrán gépet, de nem szándékosan

Eddig körmeszakadtáig tagadott az iráni hadsereg, de most végre kimondták a videófelvételek alapján már nyilvánvalót: Irán lőtte le, de nem szándékosan Teherán közelében szerda hajnalban az ukrán utasszállító gépet - jelentette szombat hajnalban az iráni állami tévé a hadsereg közleményét idézve. Hozzátették, hogy a katasztrófát "emberi hiba" idézte elő.

Bár tettét elismerte Irán, kiemelve, hogy hatalmas hibát vétett, komoly tüntetéshullám indult el az országban. Szombaton négy iráni egyetemről indultak demonstrációk, a tüntetők a legfőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah lemondását követelik, valamint magyarázatot várnak arra, hogyan lehetett ilyen kapitális hibát véteni. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, több helyszínen könnygázzal oszlatták a tömeget - számolt be a CNN.

A tüntetésekben részt vett az Egyesült Királyság iráni nagykövete is, akit letartóztattak és több mint egy órán át fogva is tartottak kormányellenes tüntetésre való felbujtás miatt - írja a BBC. A brit külügyminisztérium szinte azonnal reagált Rob Macaire letartóztatására, szerintük az irániak botrányosan megsértették a nemzetközi jogokat.

Mindeközben Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke szimpátiájáról biztosította a tüntetőket Twitterén, mint írja, figyelemmel fogja kísérni a régóta szenvedő iráni nép sorsát és inspirációt merít bátorságukból.

Fotó: Business Insider

Ukrajna nem felejt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat este tett közzé egy videóüzenetet, amiben megígérte, hogy gondoskodik az iráni légi katasztrófa ukrán áldozatai holttestének mielőbbi hazaszállításáról, továbbá kijelentette, a tragédia felelősei nem kerülhetik el a büntetésüket.

Az ukrán elnök elmondta, a videóüzenet felvétele előtt beszélt Hasszan Rohani iráni elnökkel, a hivatalos közlés szerint ezt a beszélgetést az iráni fél kezdeményezte. Zelinszkij szerint az iráni elnök bocsánatot kért az ukrán néptől és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak - számol be az MTI.

Zelinszkij kijelentette, az ukrán kormány minden segítséget megad az áldozatok hozzátartozóinak, pénzügyi támogatást nyújt nekik, továbbá mindent megtesz, hogy a családtagok mielőbb megkapják a kártérítést a légitársaságtól, a biztosítóktól, valamint Irántól.

Az amerikai-iráni konfliktus főbb eseményeit alábbi cikkünkben szedtük össze:

Iráni válság: határozott rendrakás vagy lopakodó háború?

A perzsa állam fenyegetőzött, de csak korlátozott csapásokkal válaszolt. Az USA-ban beindította az elnökválasztási kampány rakétáit, elmélyítette a republikánusok és a demokraták közötti frontvonalakat Trump elnök múlt heti bagdadi támadása. Összegyűjtöttük, mi történt a Szulejmáni tábornok likvidálása óta eltelt hét napban.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88785/pics/lead_800x600.jpg
Egyesült Államok,Irán,Ukrajna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?