Blogolj!

Nincs visszaút: Johnson átverte az alsóházon a Brexit-dealt

Pintér M. Lajos

A korábbi konzervatív kormányfőnek beletört a bicskája, december 12-e azonban mindent megváltoztatott: egy év szenvedés után az új összetételű alsóház véglegesen megszavazta a Brexit-megállapodást. Immár semmi akadálya, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t.

Illusztráció: pixabay.com

A várakozásoknak megfelelően kényelmes többséggel jóváhagyta csütörtök este a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást. Az egyezmény végleges ratifikációját célzó törvénytervezetet a képviselők háromnapi vita után, harmadik olvasatban 330-231 arányban szavazták meg. A törvényjavaslat ezután a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül. A Lordok Házának tagjai a jövő héten kezdik a tervezet tárgyalását, és ha módosításokat fűznek hozzá, az indítvány visszakerül további tárgyalásra és szavazásra az alsóházi képviselők elé – jelenti az MTI.

A december 12-én tartott, előrehozott brit parlamenti választások óta a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Pártnak – amely addig kisebbségben kormányzott – immár kényelmes, 80 fős többsége van, de a Brexit-megállapodásról tartott eddigi szavazásokat a kormány rendre ennél is jóval nagyobb arányban megnyerte. Ez azt jelzi, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt több képviselője is megszavazta a megállapodás ratifikálását célzó tervezetet.

2019 - egy évet vártunk a Brexitre, 2020-ban végre megvalósulhat

Elhúzódó kormányválság, miniszterelnök-váltás, majd előrehozott választás kellett ahhoz, hogy - jelen állás szerint legalábbis úgy tűnik - az Egyesült Királyság kiléphessen az Európai Unióból. 2020-ban, miután a britek többsége 2016-ban megszavazta a Brexitet. 2019-et ugyanis sikerült kibekkelniük. Mi történt idén, és mi következik most? 2019. március 29.; 2019. május 22.; 2019.

Az előző brit miniszterelnök, Theresa May kormánya háromszor terjesztette az alsóház elé a 2018 novemberében elért eredeti Brexit-egyezményt, de a képviselők 2019 elején mindháromszor leszavazták az akkori tervezetet. Ősszel aztán Johnson sem boldogult az alsóházzal, ezért kezdeményezett végül előrehozott választást, melyen történelmi sikert aratott pártjával.

Az új konzervatív miniszterelnök sokszor hangoztatott célja az, hogy az Egyesült Királyság a Brexit jelenleg érvényes január 31-i határnapján kilépjen az Európai Unióból. A brit kormány jogi erővel tiltaná meg saját magának és a parlamentnek a Brexit után tervezett átmeneti időszak meghosszabbítását. Az átmeneti időszak 2020. december 31-ig tartana, és időtartama alatt jórészt a jelenlegi szabályrendszer maradna érvényben az Európai Unióval fennálló kétoldalú viszonyban.

Az átmeneti időszak elsősorban arra szolgál, hogy London és az EU szabadkereskedelmi megállapodást köthessen. Uniós részről azonban többször is hangoztatták – legutóbb szerdai londoni látogatásán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke –, hogy ez ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag lehetetlen, és az EU hajlandó lenne az átmeneti időszak meghosszabbítására. A Brexit-megállapodásban szerepel is egy olyan záradék, amely kölcsönös szándék esetén lehetővé teszi az átmeneti időszak meghosszabbítását kétszer egy-egy évre. Az első hosszabbításról június végéig kellene dönteni. Boris Johnson azonban az Európai Bizottság vezetőjével tartott londoni megbeszélésén is leszögezte, hogy erről nem lehet szó.

https://kulvilag.blogstar.hu/./pages/kulvilag/contents/blog/88696/pics/lead_800x600.jpg
Boris Johnson,Brexit,Egyesült Királyság,Európai Unió,Nagy-Britannia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?